Business Internaţional

Japonezii vor sa preia neaparat un grup englez de parbrize

27.02.2006, 20:39 18

Nippon Sheet Glass ar putea ajunge la o intelegere cu producatorul englez de parbrize Pilkington dupa ce niponii au marit pentru a patra oara oferta de cumparare. Ultima suma propusa a fost de 3,2 mld. euro. Producatorul japonez de sticla ofera aproximativ 2,2 euro pentru fiecare actiune Pilkington, cu 4,1% mai mult fata de pretul de inchidere de vineri.

Compania nipona, care detine deja 20% din producatorul englez, a oferit un pret total de 23 de ori mai mare decat castigurile prevazute pentru acest an financiar care se incheie in martie.

Pilkington, printre clientii caruia se numara si Aston Martin, ocupa in prezent locul doi mondial la productia de sticla dreapta, asigurand aproximativ 15 procente din productia mondiala si 19% daca se tine cont si de asociatii pe care ii are.

De la mijlocul anilor ''90, Pilkington a inceput un proces de restructurare a locurilor de munca, in urma caruia 30% dintre angajati au fost disponibilizati. In prezent compania engleza are 24.000 de angajati.

Englezii si-au asigurat suprematia pe piata sticlei din industria auto, avand contracte atat cu Toyota, cel mai mare producator auto din Asia, cat si cu VW, constructorul numarul unu din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO