Business Internaţional

Joe Biden îi reproşează dur lui Donald Trump comentariile "antiamericane" despre aliaţii din NATO. Preşedintele le spune republicanilor din Camera Reprezentanţilor că "istoria ne priveşte", în timp ce aceştia blochează ajutorul pentru efortul de război pentru Ucraina

Joe Biden îi reproşează dur lui Donald Trump...

Autor: Ştefan Stan

14.02.2024, 10:27 153

Joe Biden i-a reproşat dur lui Donald Trump că ar fi încurajat Rusia să atace aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, în timp ce preşedintele american a pledat pentru ca republicanii din Congres să adopte o lege de finanţare de 95 de miliarde de dolari, care include ajutor pentru Ucraina, scrie FT. 

Luând cuvântul la Casa Albă marţi, după ce Senatul a aprobat legislaţia privind securitatea naţională cu sprijin bipartizan, Biden a lansat cea mai dură critică de până acum la adresa comentariilor făcute de Trump sâmbăta trecută la un miting din Carolina de Sud.

"Cu doar câteva zile în urmă, Trump i-a adresat o invitaţie [preşedintelui rus Vladimir] Putin să invadeze unii dintre aliaţii noştri, aliaţi ai NATO", a spus Biden. "Niciun alt preşedinte din istoria noastră nu s-a înclinat vreodată în faţa unui dictator rus. Permiteţi-mi să spun acest lucru cât se poate de clar: Nu o voi face niciodată".

Biden a adăugat: "Pentru numele lui Dumnezeu, este o prostie, este ruşinos, este periculos, este ne-american."

Comentariile lui Trump de la sfârşitul săptămânii trecute au reverberat în întreaga alianţă transatlantică, declanşând îngrijorare şi indignare profundă din partea oficialilor din Europa. La evenimentul de campanie, Trump a reamintit că le-a spus aliaţilor NATO că nu va "proteja" ţările care sunt "rău-platnice" în ceea ce priveşte cheltuielile pentru apărare şi că va încuraja Rusia "să facă ce naiba vrea" cu cele care nu reuşesc să "plătească".

NATO urmează să anunţe miercuri că 18 dintre cei 31 de membri ai săi vor îndeplini obiectivul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare în acest an. În 2016, doar cinci ţări au îndeplinit obiectivul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO