Business Internaţional

Josef Ackermann, preşedintele Zürich Insurance, a demisionat după moartea directorului financiar

Josef Ackermann, preşedintele Zürich Insurance, a...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2013, 21:25 668

Josef Ackermann, fostul şef al Deutsche Bank, a demisionat din funcţia de preşedinte al Zürich Insu­rance, numărul trei în topul asigu­rătorilor europeni, din cauza aparentei sinucideri a directorului financiar, susţinând că familia acestuia îl învino­văţeşte pentru tragedie, scrie presa internaţională. 

„Moartea neaşteptată a lui Pierre Wauthier m-a şocat profund. Am motive să cred că familia crede că ar trebui să-mi asum partea de vină, acuzaţie care este complet nefon­dată “, a spus Acker­mann, citat de CNBC. El a menţionat că a de­mi­sionat pentru a evita ştirbirea repu­taţiei Zürich Insurance. Rolul de preşedinte va fi pre­luat de vicepereşedintele Tom de Swaan. Acesta este un fost banker al ABN Amro, notează The Guardian.

Wauthier, în vârstă de 56 de ani şi tată a doi copii, a fost angajat timp de 17 ani în cadrul grupului elveţian şi director financiar din 2011. El a fost găsit mort luni, în locuinţa sa, iar primele indicii arată că este vorba de sinucidere. Înainte să vină la Zürich Insurance, Wauthier a deţinut mai multe poziţii de top la puternica bancă americană JPMorgan. Moartea lui vine la cinci săptămâni după sinuciderea unui alt executiv elveţian de top, şeful companiei de telecomunicaţii Swis­scom, Carsten Schloter.

„Pierre era sub presiuni mari deoarece veneau presiuni de sus din cauza preţului acţiunilor. Acesta era un secret deschis. Wauthier şi-a realizat am­biţiile carieristice, funcţia de direc­tor financiar a fost visul său“, a spus sub rezerva anonimatului un fost coleg al lui Wauthier, citat de Thomson Reuters.

În cei zece ani în care s-a aflat la con­ducerea Deutsche Bank, Acker­mann a transformat compania în cea mai mare bancă germană şi una dintre cele mai mari din Europa. Ackermann a avut, de asemenea, un rol important în gestionarea crizei financiare în cali­ta­te de preşedinte al Institutului de Finan­ţe Internaţionale, un grup de lobby bancar. El a rezistat la grupul elve­ţian ceva mai mult de un an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO