Business Internaţional

Liderii G20 se întâlnesc pe 4-5 septembrie pentru a discuta despre revigorarea economiei globale

Liderii G20 se întâlnesc pe 4-5 septembrie pentru a...

Autor: Mediafax

04.09.2016, 10:59 3767

Liderii celor mai puternice economii din lume, cât şi reprezentanţii Uniunii Europene, participă la Summitul G20 organizat în oraşul chinez Hangzhou, eveniment dominat de impactul ieşirii Marii Britanii din UE, tensiunile cauzate de pretenţiile teritoriale ale Beijingului şi neînţelegerile sino-europene privind producţia de oţel.

Beijingul speră că organizarea Summitului G-20 îi va spori influenţa în gestionarea economiei mondiale. Oficialii chinezi au declarat că vor propune un plan pentru stimularea comerţului mondial, printr-o cooperare mai strânsă în ceea ce priveşte reglementarea, finanţele, politicile fiscale, dar şi în alte chestiuni.

De asemenea, Germania, Coreea de Sud şi alte state doresc să folosească reuniunea pentru a discuta despre schimbările climatice, domeniul energiei şi posibilele reforme ale sistemului fiscal global cu scopul de a reduce evaziunea fiscală.

Oficialii americani au anunţat că intenţionează să aducă în discuţie la summit problema supracapacităţii industriale a Chinei, dar şi alte chestiuni spinoase care afectează relaţiile economice la nivel internaţional.

Cu doar o zi înainte de începutul summitului, preşedintele Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, au dat un semnal important în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii globale prin ratificarea în mod formal a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Decizia Marii Britanii de a se separa de UE este văzută de unii analişti ca semnalând o respingere a principiilor comerţului liber şi avertizează că exemplul britanic ar putea stimula şi alte state să facă acest pas, notează The Associated Press.

Preşedintele Consiliului Europen, Donald Tusk, a reiterat poziţia UE cu privire la ieşirea Marea Britanie, anume că nu vor exista discuţii cu Londra pe tema relaţiilor viitoare, până când procesul de separare nu este iniţiat în mod formal de guvernul britanic. Incertitudinile cu privire la situaţia comerţului, imigraţia şi alte aspecte critice au perturbat activitatea de afaceri şi au provocat anxietate în rândul investitorilor.

"Trebuie să protejăm interesele membrilor UE care doresc să rămână împreună, nu pe ale celui care vrea să plece," a adăugat Tusk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO