Business Internaţional

Lupii tineri ai economiei mondiale vor avea poziţii dominante până în 2025

Lupii tineri ai economiei mondiale vor avea poziţii dominante până în 2025

Autor: Bogdan Cojocaru

18.05.2011, 23:50 1991

Un raport al Băncii Mondiale (BM) indică faptul că acesta estedoar începutul. Forţa economiilor emergente va schimba totalpeisajul economic mondial în următorii 15 ani, când aceste ţări vorajunge să contribuie cu mai mult de jumătate la avansul economieimondiale.

Creşterea influenţei statelor în curs de dezvoltare va modificaşi structura sistemului monetar internaţional, care până în 2025 nuva mai fi dominat de o singură valută, în prezent dolarul.Rezultatul va fi un regim monetar internaţional mai stabil decâtcel actual, anticipează Banca Mondială într-un studiu denumit"Orizonturile dezvoltării globale 2011 - Multipolaritate: NouaEconomie Globală".

"Până în 2025, şase mari economii emergente, Brazilia, China,India, Indonezia, Coreea de Sud şi India, vor contribui cu mai multde jumătate la creşterea mondială, iar sistemul monetarinternaţional nu va mai fi dominat, probabil, de o singură monedă",se arată în raport. În prezent, dolarul serveşte ca monedă globalăpentru rezerve. Instituţia remarcă însă o reducere lentă a roluluimonedei americane începând cu finele anilor 1990 şi se aşteaptă caacest trend să continue, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Raportul a nominalizat moneda euro drept cel mai credibil rivalpentru dolar.

"Statutul monedei unice europene se va extinde cu condiţia caeuro să treacă peste criza datoriilor cu care se confruntă maimulţi membri ai zonei euro", notează studiul.

"Cel mai probabil scenariu pentru scena valutară mondială estecă până în 2025 sistemul monetar va deveni unul multivalutar,centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului, moneda chineză", aspus principalul autor al studiului, Mansoor Dailami.

El a subliniat, de asemenea, că balanţa creşterii globale şiinvestiţiilor va înclina spre economiile emergente şi în curs dedezvoltare, notează Financial Times. Implicaţiile acestei evoluţiiau bătaie lungă. De exemplu, modificarea polilor puterii economiceva stimula intrările de investiţii în ţările considerate a fiprincipalele motoare ale creşterii economice, ceea ce va duce lacreşterea activităţii pe piaţa internaţională a fuziunilor şiachiziţiilor.

Schimbarea polilor puterilor se reflectă şi la nivelulinstituţiilor care pot influenţa mersul economiei globale.

Astfel, influenţa tot mai mare a economiilor emergente pe scenaeconomică mondială le încurajează pe acestea, în frunte cuBrazilia, China şi Turcia să revendice şefia FMI, poziţie deţinutăîn mod tradiţional de Europa, în contextul în care cresc presiunilepentru demisia actualului director general al instituţiei,Dominique Strauss-Kahn.

Oficiali din China, Brazilia şi Turcia s-au folosit de scandalulîn care este implicat Strauss-Kahn pentru a cere ca succesorulacestuia să fie ales după merit, şi nu după naţionalitate, scrieWashington Post.

Miniştrii pentru afaceri externe din China şi Brazilia audeclarat că a venit timpul să se pună capăt "acordului dintredomni" convenit la sfârşitul celui de-al doilea război mondial caregarantează pentru Europa postul de director general al FMI. Maimult, ministrul turc de finanţe Mehmet Simsek susţine că este pedeplin calificat pentru a-i succede lui Strauss-Kahn, un francez,şi că poate spune acelaşi lucru despre alţi economişti din stateleemergente.

Până în 2025, SUA, zona euro şi China vor deveni principaliipoli de creştere ai lumii, oferind stimulente pentru economiilealtor state prin intermediul comerţului, finanţelor şi dezvoltăriitehnologice, ceea ce va crea o cerere globală pentru toate monedeleacestor regiuni, şi nu doar pentru dolar.

Banca Mondială arată că autorităţile din China au început dejainternaţionalizarea yuanului, prin dezvoltarea unei pieţe înstrăinătate pe care tranzacţiile se fac în moneda chineză şi prinîncurajarea folosirii yuanului în tranzacţiile comercialeinternaţionale.

Autorii studiului estimează că economiile emergente vor creşteîn medie cu 4,7% între 2011 şi 2025, comparativ cu avansul de 2,3%înregistrat de ţările dezvoltate.

Concluziile acestui raport sunt întărite de cele ale bănciibritanice HSBC, care la începutul anului a estimat că economiamondială va creşte de trei ori în următorii 40 de ani, iar ţărileemergente vor depăşi multe state dezvoltate în topul celor maiimportante economii din lume. În 2050 China va lua locul SUA şi vafi cea mai mare economie a lumii, podiumul fiind completat deIndia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO