Business Internaţional

Made in Germany, by China: China a devenit principalul investitor străin din Germania

Made in Germany, by China: China a devenit principalul investitor străin din Germania

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2012, 00:05 999

China, deţinătorul celor mai mari rezerve valutare din lume, a depăşit SUA şi a devenit principalul investitor străin din Germania, cea mai mare economie europeană, potrivit datelor agenţiei germane de dezvoltare economică, citate de The Wall Street Journal. SUA sunt cea mai mare economie a lumii.

China a înregistrat 158 de proiecte industriale în Germania în 2011, comparativ cu 110, cu cât au fost prezente companiile americane.

Mai mult de 30% din investitori vin acum din Asia, şi doar 15% din America de Nord, notează agenţia. Cu toate acestea, companiile europene contribuie cu jumătate la investi­ţiile străine din Germania.

Progresul Chinei pe scara in­vestitorilor vine după ce companiile din acest stat au efectuat o serie de achiziţii de afaceri germane de mărime medie, aşa-numitele "Mittelstand".

Acestea sunt de obicei produ­cători industriali de nişă, cu capital privat şi repre­zintă principalul motor al exporturilor germane, propulsorul economiei.

Companiile germane de inginerie mecanică şi din industria auto au primit anul trecut 20% din investiţiile totale venite din afara Europei.

Săptămâna trecută, furnizorul chinez de piese auto Hebei Lingyn Industrial a cumpărat fabricantul german de sisteme de închidere auto Kiekert, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 500 milioane euro. De asemenea, Sany Heavy Industry a cumpărat grupul german de construcţii Putzmeister Holding cu 360 milioane de euro.

Investiţiile recente nu s-au limitat doar la afacerile medii.

Producătorul chi­nez de computere per­sonale Lenovo a achi­ziţionat anul trecut concurentul german Medion, care este lis­tat la bursă.

Pentru încheierea tranzacţiei, Lenovo a anunţat că va plăti 465 milioane de euro, în lichidităţi şi acţiuni.

Companiile germane şi cele chineze îşi oferă reciproc avantaje. Astfel, investitorii chinezi dispun de fondurile de care germanii au nevoie pentru dezvoltare şi le deschid acestora noi pieţe, iar companiile germane au tehnologie de ultimă generaţie şi clienţi care în mod normal nu ar fi atraşi de produsele chinezeşti.

Şi companiile germane investesc în China. Volumul acestor investiţii în afaceri se situează la 18 miliarde de dolari, potrivit ambasadorului chinez Wu Hongbo.

Relaţiile comerciale bilaterale dintre Germania şi China au însumat anul trecut 169,2 miliarde de dolari, cu 19% mai mult decât în anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO