Business Internaţional

Madrid devine destinaţia favorită pentru cetăţenii cu bani din Venezuela

Madrid devine destinaţia favorită pentru cetăţenii cu...

Autor: Anca Olteanu

01.04.2017, 13:25 802

Numărul cetăţenilor din Venezuela care au ajuns în Spania a crescut cu mai mult de 50% în 2015, potrivit biroului naţional de statistică din Spania, cel mai mare număr de imigranţi, după ucraineni.

Limba comună şi mediul politic stabil reprezintă atracţiile principale pentru cetăţenii din Venezuela cu bani care caută să îşi asigure averile în faţa dezordinii economice de acasă.

Numărul proprietăţilor vândute cetăţenilor venezueleni a crescut cu 17% în 2016, potrivit registrului de proprietate al Spaniei, scrie Bloomberg.

„Cu cât se agravează lucrurile în Venezuela, cu atât cumpără mai mult în Madrid”, a declarat Alvaro Gonzalez de la Hoz, directorul general al unităţii de real estate Petrus Grupo Inmobiliario, companie specializată în vânzarea şi închirierea proprietăţilor exclusiviste în cartierul Salamanca din Madrid.

Afectată de o puternică inflaţie şi de creşterea criminalităţii, Venezuela a devenit un mediu economic nedorit, mai arată Bloomberg.

În timp ce banca centrală din Venezuela s-a oprit din publicarea inflaţiei în decembrie 2015, Fondul Monetar Internaţional susţine că statul a intrat într-o spirală de hiperinflaţie, preţurile crescând cu peste 1.600% anul acesta. Similar, cifrele pentru producţia internă nu au fost actualizate de mai bine de un an.

Pentru agenţii de real estate de lux din Madrid, criza din Venezuela este văzută ca o oportunitate de afaceri. Clienţii lui Gonzalez de la Hoz sunt, de obicei, familii cu venituri substanţiale din Caracas care caută să cumpere proprietăţi în cele mai bune districte din oraşele spaniole.

Un apartament de lux în jurul aşa-numitei zone de aur din Serrano, Madrid, unde se află restaurante şi magazine de lux, poate trece de 7.000 de euro pe metrul pătrat.

Ca parte a eforturilor de a revitaliza piaţa de real estate, Spania a introdus, în 2013, un program de vize pentru a atrage investiţiile străinilor bogaţi.

Numărul venezuelenilor care au ajuns în Spania a crescut cu mai mult de 150% din 2013, de la 7.000 de sosiri anuale la 19.000. Deşi cifrele pentru anul trecut nu sunt definitive, acestea indică un record de mai mult de 10.000 de venezueleni care vin în Spania, pentru prima jumătate de an.

Motivul pentru care mai mulţi venezueleni aleg să se mute în Madrid este reprezentant de climatul politic din Statele Unite, o destinaţie preferată de cei din America de Sud, a devenit mai complex de la alegerea lui Donald Trump ca preşedinte, a declarat Alexandre Rangel Lattuf, director executiv al Grupo SIEspana, o firmă cu sediul în Miami ce oferă consiliere venezuelenilor care vor să investească în Spania. În schimb, cumpărarea unei case şi investiţia în Spania le oferă acces la alte ţări din Uniunea Europeană. „În Spania, poţi cumpăra o casă şi poţi deveni rezident şi după doi ani poţi aplica pentru cetăţenie”, susţine Alexandre Rangel Lattuf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO