Business Internaţional

Mario Draghi, şeful BCE: A venit timpul ca Europa să reducă taxele

Mario Draghi, şeful BCE, a îndemnat guvernele din zona euro să diminueze cheltuielile reducând în acelaşi timp şi taxele. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, şeful BCE, a îndemnat guvernele din zona euro să diminueze cheltuielile reducând în acelaşi timp şi taxele. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

26.01.2014, 20:29 1324

Guvernele ar trebui să încerce să reducă taxele pe măsură ce revenirea zonei euro din criză şi recesiune capătă forţă, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi. El a avertizat însă că ritmul reformelor trebuie grăbit pentru a fi redus şomajul din rândul tinerilor, o problemă care-l face pe preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso să insiste că zona euro nu a ieşit încă din criză.

„Trebuie că există ceva care limitează drepturile tinerilor în legislaţia privind piaţa muncii din ţările în care şomajul din rândul tinerilor este ridicat“, a atenţionat Draghi, citat de CNBC. Din această cauză el a cerut guvernelor din zona euro să accelereze ritmul reformelor pentru a reduce şomajul din rândul tinerilor.

De asemenea, Draghi a îndemnat guvernele din zona euro să diminueze cheltuielile reducând în acelaşi timp şi taxele, dar în aşa fel încât să nu afecteze eforturile făcute în ultimii cinci ani pentru a implementa reforme, în special de economiile de la periferia zonei euro.

„Chiar şi Grecia a progresat semnificativ. Nu cred că munca s-a încheiat, de aceea ea trebuie să continue“, a spus Draghi. Şeful BCE a subliniat însă, făcând probabil referire la Franţa, că unele ţări din centrul uniunii monetare au încă de parcurs procesul de ajustare bugetară.

Rata şomajului în cele 18 state ale zonei euro se încăpăţânează să stea la cote ridicate, de 12,1% în noiembrie anul trecut. În rândul tinerilor, situaţia este şi mai gravă.

La rândul său, Barroso a asigurat că Europa a trecut peste dificultăţi foarte mari, dar a avertizat că nu a ieşit încă din criză.

„Cum am putea spune că am ieşit din criză când avem niveluri ale şo­majului atât de ridicate?“, a spus Barroso, aflat de asemena în staţiunea montană Davos, din Elveţia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO