Business Internaţional

Merkel şi Sarkozy s-au pregătit la un lunch pentru cel mai important summit din istoria UE

Merkel şi Sarkozy s-au pregătit la un lunch pentru cel mai important summit din istoria UE

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-au întâlnit încă o dată, dar tot nu au o idee comună despre cum să rezolve criza datoriilor suverane. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

06.12.2011, 00:07 518

Cei mai influenţi politicieni din Europa, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele fran­cez Nicolas Sarkozy s-au întâlnit ieri la un lunch, în Paris, pentru a stabili o strategie comună de luptă anticriză pe care o vor prezenta vineri, 9 decembrie la Bruxelles, la cel mai im­portant summit pentru zona euro.

Cei doi oficiali au stabilit să ceară intro­ducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor din UE al căror deficit bugetar depă­şeşte nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislaţia comunitară, idee asupra căreia insistă de mult timp Ger­mania, adeptul stric­teţii bugetare consfinţite prin legislaţia UE. "Preferinţa noastră este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus, dar suntem pregătiţi să mergem înainte cu un tratat pentru 17 ţări, la care ceilalţi să fie liberi să se alăture", a afirmat Sarkozy.

Ei vor discuta vineri despre soarta Greciei şi despre mă­surile care pot fi luate pentru a stopa criza datoriilor la care nu mai este imună nici chiar Germania, cea mai mare economie europeană. Summitul este considerat de marile publicaţii de business, de analişti, de economişti şi de investitori ca fiind cea mai bună şansă, dacă nu ultima, pentru ca liderii europeni să vină cu o strategie coerentă de luptă. Aşteptările investitorilor sunt atât de mari încât un eventual eşec al reuniunii ar provoca unde de şoc pe pieţele financiare.

"Miza este chiar supravieţuirea zonei euro. Tot ce s-a făcut până acum a fost prea puţin şi a venit prea târziu", spune un oficial european, citat de The New York Times.

În centrul îngrijorărilor stau Italia şi Spania, state care sunt extrem de vulne­rabile la atacurile de pe pieţele financiare. Liderii europeni trebuie să convingă investitorii că au mijloacele necesare stopării răspândirii crizei datoriilor şi resurse suficiente pentru a putea proteja economii mai mari precum cea italiană de focul crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO