Business Internaţional

Larry Ellison, miliardarul care deţine compania Oracle Corporation, vrea să cucerească şi lumea tenisului. Rafael Nadal: “Ceea ce Larry reuşeşte să facă este incredibil!”

Larry Ellison, miliardarul care deţine compania Oracle...

Autor: Greta Bogdan

21.06.2015, 15:03 808

Larry Ellison, omul de afaceri care deţine turneul de tenis de la Indian Wells, a investit peste 100 de milioane de dolari în competiţie şi a transformat-o în una dintre cele mai râvnite din lume. Ellison plănuieşte să investească şi mai mult în dezvoltarea turneului care, anul acesta, a fost câştigat de românca Simona Halep.

În mijlocul unei secete devastatoare, un oraş sudic din Indian Wells arată de parcă ar fi ilegal. Lăsat în paragină, pământul de aici este secătuit şi crăpat, având aceeaşi culoare precum munţii despăduriţi ce îl înconjoară, după cum arată site-ul bloomberg.com, într-un articol despre miliardarul Larry Ellison.

Cu toate astea, locul nu arată peste tot aşa. Indian Wells este un paradis al vacanţelor, plin de staţiuni de lux, terenuri verzi de golf, grădini măreţe cu flori şi un număr impresionant de piscine. Unele staţiuni au chiar şi zone cu plaje nisipoase pentru cei mici. Timp de opt luni pe ani, vremea de aici este perfectă.

În 2011, Larry Ellison, co-fondator al Oracle, a plătit 43 de milioane de dolari pentru Porcupine Creek, o porţiune de teren de aici. Odată ce treci pragul reşedinţei sale, eşti întâmpinat de un teren de golf uriaş, decorat cu sculpturile unor femei nud şi flori tropicale de culoare violet, de o piscină “tentaculară” şi de o fântână impresionantă care aruncă apa în aer atunci când maşinile se apropie de ea.

Toate aceste piese de spectacol înconjoară o rezidenţă cu 27 de camere, care te duce cu gândul la o vilă de pe meleagurile Italiei. În fiecare an, arhitectul lui Ellison mai face câte o mică schimbare, astfel încât proprietarul să nu se plictisească niciodată aici.

Ellison vine în Porcupine Creek pentru cel puţin două săptămâni în mijlocul lunii mai, atunci când are loc turnul de tenis de la Indian Wells.

Averea lui Larry Ellison este estimată la suma de peste 50 de miliarde de dolari, fapt pentru care omul de afaceri este în topul celor mai bogaţi şi influenţi oameni din lume, pe locul 7, conform unor date furnizate de revista Forbes.

A cumpărat turneul şi restul facilităţilor în 2009, pentru suma de 100 de milioane de dolari, iar de atunci a investit alte 100 de milioane de dolari organizând evenimentul an de an.

După cum este deja cunoscut, turneul de tenis de la Indian Wells a devenit una dintre cele mai importante astfel de competiţii din lume, aducând aici jucători de top, femei şi bărbaţi deopotrivă. În acest an, competiţia a atras şi un număr de 456.000 de fani, cu mult peste numărul susţinătorilor de la French Open şi în concurenţă cu cel de la Wimbledon. Competiţia de la Indian Wells a fost poreclită şi “al cincilea Grand Slam” şi a devenit un model despre cum se organizează un eveniment de o astfel de amploare şi cât de profitabil poate fi atât pentru jucători, cât şi pentru fanii care vin să îi susţină.

O altă schimbare majoră pe care Ellison a făcut-o a fost aceea de a ridica valoarea premiilor turneului de la 7 la 11 milioane de dolari. “Ceilalţi directori de turnee nu sunt aşa de încântaţi de această schimbare”, spune Tommy Haas, un jucător de tenis german, clasat pe locul al doilea în lume.

“Ceea ce Larry reuşeşte să facă este incredibil!”

Rafael Nadal, sportivul care a câştigat de trei ori turneul de tenis masculin de la Indian Wells, spune: “Este foarte important pentru turneu să existe în spate un om ca Larry: să cumpere această competiţie şi să facă lucrurile să meargă bine”. Nadal a fost oaspetele lui Larry în turneul de la Indian Wells, la scurtă vreme după ce sportivul a pierdut turneul de la Milos Raonic de anul acesta.

Condiţiile în care a fost găzduit aici l-au surprins pe Rafael Nadal. Reşedinţa are trei terenuri de tenis, amplasate pe dealuri cu gazon, chelneri care aduc oaspeţilor dintr-o cabană centrală espresso, şampanie sau alte produse, după preferinţe.

“Ceea ce Larry reuşeşte să facă este incredibil!”, adaugă Nadal.

Şi alţi tenismeni se arată la fel de încântaţi de splendoarea proprietăţii lui Ellison, inclusiv Novak Djokovic, sportivul care se află în topul clasamentelor  în momentul de faţă, dar şi Roger Federer, adversarul său din turneul de la Indian Wells, de anul acesta.

 “Novak a venit să joace golf şi să ni se alăture la cină, alături de noua lui soţie minunată şi alături de micuţul său grozav”, declară Ellison pentru Bloomberg.com.

 “Copiii lui Roger se află mereu prin preajmă, dându-se pe toboganul cu apă. Şi nu cred că există o persoană mai drăguţă pe această planetă decât soţia sa”, mai adaugă Ellison. Atmosfera este atât de armonioasă la Porcupine Creek, încât Ellison trebuie să intervină pentru a păstra o oarecare doză de separaţie între rivali: “Băieţii ăştia se plac reciproc şi se respectă, însă există o competiţie în care fiecare vrea să-l bată pe celălalt. De aceea, trebuie să se impună o anumită distanţă, atât în sala de fitness, cât şi la cină”.

Ellison are planuri măreţe. Vrea să construiască al treilea stadion cu vitrină, care va avea cel mai bun muzeu de tenis din lume. “Avem ca obiectiv să ne întoarcem în timpurile elisabetene, când tenisul se juca în faţa reginei”, spune Ellison. La tribuna stadionului, intenţionează să creeze o cabină dedicată celebrităţilor, cu intrare privată. Afaceristul are ca model ideea de “Royal Box de la Wimbledon”, în care actori precum Bradley Cooper să ocupe locuri speciale în tribună.

Finala feminină de tenis de la Indian Wells a fost câştigată anul acesta de românca Simona Halep, care s-a luptat pentru trofeul din marea finală cu sârboaica Jelena Jankovici. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO