Business Internaţional

Miliardarul George Soros: Ultimii 25 de ani au fost o aberatie a sistemului financiar mondial

30.03.2009, 00:00 50

Miliardarul american George Soros spune ca summitul G20 programat sa se desfasoare la inceputul lunii aprilie la Londra va fi „un succes deplin sau un esec total" pentru economia mondiala.

Sistemul financiar mondial a intrat in colaps pentru ca are mai multe puncte slabe, ceea ce indica nevoia unei restructurari radicale, a declarat Soros pentru BBC News. Investitorul, care a castigat miliarde de dolari din imperfectiunile sistemului pe care acum il critica, a adaugat ca intrunirea din capitala britanica ar putea fi ultima sansa pentru a evita o criza economica de amploare, precizand ca liderii prezenti la summitul G20 va trebui sa vina cu solutii concrete pentru a sprijini in special tarile emergente. „Summitul G20 va fi un succes sau un esec total pentru ca in situatia in care nu se va realiza nimic in sensul sprijinirii economiilor aflate in dezvoltare vom asista la un colaps semnificativ al acestei parti a lumii".
Miliardarul de origine maghiara a avertizat asupra faptului ca orice incercare de a scoate economiile lumii din recesiune va trebui sa se bazeze pe cooperare, altfel existand riscul caderii intr-o recesiune adanca (depresiune economica).
„Folosesc termenul depresiune pentru ca daca nu vom adopta masurile potrivite cel mai probabil acolo vom sfarsi", a spus investitorul, adaugand ca in situatia in care tarile vor incerca solutii bilaterale in detrimentul solutiilor multilaterale situatia va fi si mai dificila.
Actualul sistem financiar s-a discreditat, crede miliardarul american, care solicita o reconstructie radicala. „Nu cred ca ne vom intoarce acolo de unde am venit. Trebuie sa recunoastem ca ultimii 25 de ani au fost o aberatie si nu ne putem intoarce la aceeasi perioada. Trebuie sa reconstruim sistemul financiar din temelii", a spus Soros.
El a declarat ca autoritatile de reglementare si sectorul financiar isi impart vina pentru declansarea actualei crize, dat fiind faptul ca „au participat la un boom economic construit pe premisa falsa ca piata se autoregleaza si ar trebui lasata complet libera". Acesta spune ca nevoia de restructurare a pietei financiare vine din faptul ca aceasta s-a prabusit sub propria sa greutate.
In ceea ce priveste economia britanica, Soros spune ca aceasta se afla intr-o recesiune adanca „care va dura o perioada indelungata". Investitorul si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea vizavi de capacitatea economiilor britanica si americana de a depasi actuala criza dat fiind faptul ca acestea se bazeaza intr-o proportie semnificativa pe credite.
In acest sens, el a spus ca e posibil ca Marea Britanie sa apeleze la finantare de urgenta din partea FMI. „Este posibil", a declarat el. „Este o problema faptul ca sistemul bancar este mai mare decat economia", a adaugat Soros.
Investitorul se teme ca turbulentele de pe piata britanica s-ar putea dovedi mult mai dure decat cele din Statele Unite. „Marea Britanie este intr-o situatie mult mai periculoasa decat SUA din anumite puncte de vedere. Sistemul bancar detine aici o proportie mult mai mare din economia reala, iar piata imobiliara a fost supraevaluata mai mult decat cea americana", a mentionat el.
Miliardarul american a solicitat, in acelasi timp, ca tarile dezvoltate sa renunte la detinerile de drepturi speciale de tragere (DST) - moneda interna a FMI - in favoarea economiilor emergente care nu au capacitatea de a-si sprijini propriile sisteme bancare.
Apelul sau vine in conditiile in care spune ca actuala criza este fara precedent, descriind-o ca pe un eveniment care se petrece „odata intr-o generatie". „Este o criza cum nu a mai fost alta. Asistam la un colaps total al sistemului financiar cu implicatii directe asupra vietii de zi cu zi a oamenilor", a declarat investitorul.
Soros spune ca dimensiunea actualei crize vine inclusiv din faptul ca autoritatile au esuat in lupta contra turbulentelor. „In trecut, de cate ori aveam o criza care ameninta sistemul, autoritatile interveneau pentru a proteja sistemul. De data aceasta ele au esuat", a precizat el.
George Soros si-a obtinut renumele - si in acelasi timp un miliard de dolari - dupa ce a pariat pe retragerea lirei sterline din mecanismul european al cursului de schimb, in 1992. De ase-menea, el a estimat corect criza asiatica de la sfarsitul deceniului trecut si a profitat din plin in urma acesteia.
Investitorul american - care controleaza vehiculele de investitii Quantum si Soros LLC - ocupa locul 29 in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, averea sa fiind estimata la 11 mld. dolari (8,1 mld. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO