Business Internaţional

Milionari britanici, suspectati ca au cumparat actiuni M&S beneficiind de informatii confidentiale

29.06.2004, 00:00 16



Michael Spencer, unul dintre cei mai bogati oameni din Londra, a investit 5,5 mil. lire sterline in actiuni Marks&Spencer, cu doar cateva zile inainte anuntului efectuat de Philip Green, baronul industriei de retail, ce dezvaluia o oferta de preluare pentru lantul de magazine aflat in dificultate, relateaza Guardian.



Cu o avere estimata la 330 mil. lire sterline construita pe afacerile de brokeraj ale firmei Icap, Spencer a achizitionat titlurile in cursul lunii mai. Valoarea lor a crescut ulterior cu 30% dupa anuntul ofertei lui Green. Pretul de cumparare a fost de 276 penny; dupa crestere a devenit 362 penny. Profitul pe hartie este 1,7 mil. lire.



Acum este de astepta ca relatia sa cu Stuart Ross, directorul M&S, sa se afle sub lupa autoritatilor, care au afirmat ca vor investiga cazul. Spencer a avut o intalnire cu Rose la un restaurant londonez cu doar o zi inaintea tranzactiei. Se crede ca discutiile dintre cei doi vechi prieteni au atins subiectul M&S.



Brokerul lui Rose a cumparat titlurile M&S prin intermediul companiei Giltspur Nominees pe 7 mai, la o ora dupa discutia cu Green.



Ambii au afirmat insa ca la momentul respectiv nu stiau nimic despre intentiile lui Green - deja proprietarul lanturilor de magazine Bhs, Top Shop si Miss Selfridges. Si nici despre promovarea lui Ross in functia de director executiv.



"Daca as fi facut ceva necurat, as fi demisionat din cadrul companiei. Nu am gresit cu nimic.", a declarat Rose pentru BBC.





Suportul companiei



Paul Myners, presedintele M&S si al Guardian Media Group, a intampinat bucuros decizia autoritatilor de a investiga cazul. "Sunt optimisti ca ancheta va confirma nevinovatia lui Rose. Si speram ca se va finaliza curand, deoarece ne distrage atentia de la performatele firmei.Il sustinem in totalitate pe Stuart Rose."



"Cand Stuart Rose a a achizitionat actiunile Marks&Spencer pe 7 mai, nu stia ca Philip Green va face o oferta pentru Marks&Spencer si nici ca ii va fi oferita pozitia de director executiv", a declarat compania.



Se presupune ca de la momentul cumpararii lor, actiunile lui Rose au crescut in valoare cu circa 86.000 lire sterline.



Este pentru prima data cand presedintele unei companii catalogata drept "blue chip" a fost suspectat de nereguli in tranzactionare actiunilor.



Volumul mare de tiluri tranzactionat in cursul zilelor ce au precedat oferta lui Greene va fi si el analizat. La fel se va intampla cu un numar de alti investitori implicati. Printre ei se afla si Tom Hunter, antrepenorul scotian, a carui avere provine din lantul de magazine sportive Sports Division, un apropiat al lui Green. Un trust controlat de el a achizitionat 375.000 de actiuni cu o luna inainte de anuntarea planurilor marete ale amicului sau. Varianta unui aranjament a fost exclusa de purtatorul de cuvant al companiei.



Fratii Reuben, gigantii imobiliari a caror avere inumeaza 2 miliarde lire sterline, si-au indreptat si ei atentia catre actiunile M&S. David si Simon Reuben au mai colaborat in incercarea de anul trecut de a prelua compania Selfridges.





Seful M&S se intoarce impotriva Goldman Sachs



Intr-o scrisoare adresata lui Peter Sutherland, presedinte al diviziei europene a Goldman Sachs, una din bancile de investitii care i-a oferit consultanta lui Philip Green in privinta ofertei sale de peste 8 miliarde de lire sterline, directorul executiv al Marks&Spencer acuza banca de "promovarea unui neadevar, in scopul daunarii reputatiei mele si al sustinerii ofertei voastre pentru M&S".



Aceasta dupa ce bancherii Goldman Sachs au sustinut ca o clienta (care se pare ca este Rosemary Thorne, director financiar al bancii Bradford&Bingley), le-ar fi dezvaluit ca Rose i-a spus pe data de 24 mai ca va fi "presedinte al companiei pe care Philip Green o va infiinta pentru a achizitiona M&S".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO