Business Internaţional

Ministrul economiei din Rusia cere vanzarea operatorului de telecomunicatii de stat

13.07.2006, 19:47 17

German Gref, ministrul rus al economiei, a cerut prim-ministrului Dmitry Medvedev accelerarea pregatirilor de privatizare a Svyazinvest, gigantul care activeaza in domeniul telecomunicatiilor si care este controlat in proportie de 75% de stat, informeaza Mosnews.
Daca nu va fi privatizat in cel mai scurt timp, guvernul va fi nevoit sa preia direct participatia companiei Interregional Communication, detinuta de Svyazinvest si sa o lichideze. Gref a criticat aspru conducerea Svyazinvest, salariile ridicate ale executivilor din fruntea companiei si sistemul de remunerare a managerilor. El a declarat ca sistemul suplimentar de plata a membrilor conducerii pentru managerierea companiilor de comunicatii interregionale care fac parte din Svyazinvest nu are acoperire.
Cu cateva saptamani in urma, ministrul rus de telecomunicatii Leonid Reiman a anuntat ca privatizarea companiei de telecomunicatii nu se va putea realiza anul acesta, ci va fi amanata pana in 2007.
Rusia a incercat sa privatizeze gigantul national din domeniul telecomunicatiilor inca din 1997, cand a vandut un pachet de 25% din participatia companiei catre miliardarul George Soros, pentru 1,87 miliarde de dolari.
Soros, care nu a acceptat niciodata sa faca parte din echipa manageriala a Svyazinvest, a anuntat ca pachetul de actiuni achizitionat a fost cea mai nefericita investitie facuta vreodata. Drept urmare, el l-a vandut omului de afaceri de nationalitate rusa, dar care conduce afaceri in statele Unite ale Americii, Leonard Blavat, aflat in relatii stranse cu Alfa Group, conglomeratul rus din domeniul bancar si al telecomunicatiilor. Akfa Group, care detine pachetul majoritar al VimpelCom, cel de-al doilea mare operator in domeniul telefoniei mobile din Rusia, este considerat ca unul dintre cei mai importanti sustinatori ai pastrarii actiunilor Svyazinvest de catre stat. Printre principalii adversari se numara AFK Sistema, care controleaza cel mai mare operator rus de telefonie mobila, Mobile TeleSystems, dar si un numar foarte mare de companii care activeaza in acest sector.
Svyazinvest controleaza companii de telecomunicatii in sapte regiuni a raportat in 2004 venituri de 4,8 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO