Business Internaţional

​Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble îi sfătuieşte pe britanici să urmeze pentru Brexit modelul elveţian de conectare la exterior

​Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble îi...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2017, 21:38 380

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a sfătuit în mod neoficial Marea Britanie să adopte modelul elveţian în ceea ce priveşte acordurile pe care le va încheia după ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Deutsche Welle.

“Elveţienii sunt suficient de deştepţi să realizeze că în pofida suveranităţii lor universal respectate sunt dependenţi de interacţiunea cu lumea”, a declarat Schaeuble. Elveţia are o întreagă reţea de acorduri bilaterale cu UE.

“Britanicii ar trebui să ia drept exemplu modul înţelept în care Elveţia combină suveranitatea naţională şi cooperarea strânsă cu Uniunea Europeană”, a declarat oficialul german pentru ziarul elveţian Neue Zurcher Zeitung (NZZ).

Elveţia nu este membră a UE, dar contribuie la bugetul uniunii şi are o serie de acorduri bilateriale condiţionate de clauza potrivit căreia dacă unul dintre acestea este încălcat, toate celelalte cad.

În 2014, această reţea de tratate a fost ameninţată de rezultatul unui referendum care cerea cote pe imigraţia din UE.

Schaeuble a declarat că pe fondul globalizării în creştere a procesului de angajare a forţei de muncă, Marea Britanie are nevoie să-şi obţină o parte din forţa sa de muncă din imigraţie.

“I-am întrebat pe englezi ‘De unde vă veţi lua instalatorii dacă-i veţi exclude pe polonezi de pe piaţa muncii?’”, a declarat Schaeuble.

“Guvernului britanic trebuie să i se spună că trăim în 2017. Lumea s-a schimbat şi va continua să se schimbe”.

Oficialul german sfătuieşte Marea Britanie să se depărteze de măsuri protecţioniste de genul celor promovate de preşedintele american Donald Trump.

“Toţi am fost de acord că trebuie să ne îndreptăm către un comerţ liber. Cu mult timp în urmă, Marea Britanie chiar a lansat un război în China pentru comerţ liber. Iar acum acest lucru să nu mai fie valabil? Lucrurile nu sunt niciodată atât de rele pe cât par”.

Schaeuble avertizează că economia britanică va întâmpina probleme.

“Brexitul este un lucru negativ pe termen lung pentru Marea Britanie. Pe termen scurt, economia o duce bine, însă aceasta în principal pentru că lira sterlină s-a depreciat. Ştim că ţările care se bazează pe devalorizări ale monedelor locale nu au succes pe termen lung”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO