Business Internaţional

Ministrul rus de Externe propune expulzarea a 35 de diplomaţi americani, ca reacţie la iniţiativa similară a SUA

Ministrul rus de Externe propune expulzarea a 35 de...

Autor: Mihai Draghici

30.12.2016, 12:56 105

"Bineînţeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomaţie şi în relaţiile internaţionale", a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Astfel, Ministerul rus de Externe şi oficiali ai altor instituţii i-au prezentat preşedintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomaţi ai Ambasadei Rusiei din Moscova şi a patru diplomaţi de la Consulatul american din Sank-Petersburg", a precizat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

În plus, Ministerul rus de Externe cere închiderea unui complex de vacanţă şi a unui depozit de aprovizionare din Moscova, utilizate de diplomaţii americani.

Serghei Lavrov a catalogat drept lipsite de fundament acuzaţiile Administraţiei Barack Obama privind implicarea Rusiei în scrutinul prezidenţial american.

"Administraţia în exerciţiu a SUA, condusă de Barack Obama, atribuie Rusiei toate păcatele grave, încercând să ne acuze de eşecurile proprii în materie de politică externă; acum, au formulat noi acuzaţii, lipsite de fundament, conform cărora statul rus s-ar afla în spatele încercărilor de influenţare a campaniei electorale americane, lucru care ar fi condus la înfrângerea candidatului democrat", Hillary Clinton, a declarat Serghei Lavrov.

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, a exprimat regret, vineri, că Administraţia Barack Obama îşi încheie mandatul printr-o "agonie antirusă", o referire la expulzarea de către Washington a 35 de diplomaţi ruşi. "Este păcat că Administraţia Barack Obama, care a început mandatul cu relansarea cooperării bilaterale, îl încheie printr-o agonie antirusă", a transmis Dmnitri Medvedev, vineri, prin Twitter.

Statele Unite au anunţat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum şi sancţiuni vizând oficiali şi entităţi de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova după ingerinţele ruse în campania electorală americană.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o "reacţie adecvată" la măsurile luate de Statele Unite, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO