Business Internaţional

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu: Turcia aşteaptă o liberalizare a vizelor pentru turci cel târziu în octombrie

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu: Turcia...

Autor: Mediafax

30.08.2016, 12:59 118

Turcia nu va putea "continua să oprească" fluxul de imigranţi spre UE în cazul în care nu vor fi eliminate până în octombrie vizele de călătorie pentru cetăţenii turci în spaţiul comunitar,a avertizat ministrul turc de Externe,Mevlut Cavusoglu, într-un interviu acordat cotidianului grec Kathimerini.

Ministrul turc a reiterat avertismentul către europeni după înregistrarea, de către autorităţile greceşti, între zilele de luni şi marţi, a unui nou val de 462 de imigranţi care au plecat de pe coastele Turciei, potrivit Le Figaro.

"Turcia a făcut partea sa" pentru a opri acest flux, după acordul privind migraţia încheiat în martie cu UE, şi aşteaptă de acum înainte de la europeni ca "ei să îşi ţină promisiunile (...)", a spus Cavusoglu.

Dacă UE nu onorează aceste angajamente, "Turcia nu poate continua să oprească de una singură migraţia clandestină" spre Europa, a avertizat el.

Aşteptăm o liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci cel târziu în octombrie", a insistat el.

Premierul turc, Binali Yildirim, a declarat săptămâna trecută că Turcia ar putea renunţa la acordul cu Uniunea Europeană privind imigraţia în cazul în care nu vor fi eliminate până în octombrie vizele de călătorie pentru cetăţenii turci în spaţiul comunitar.

"Vrem ca partenerii noştri din Uniunea Europeană să înţeleagă că a venit vremea să asume o responsabilitate mai mare în problema imigraţiei. Este esenţial ca acordul privind liberalizarea vizelor să intre în vigoare până la sfârşitul lunii octombrie. Dacă acordurile de readmisie şi eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci nu intră în vigoare, Europa se va confrunta cu un risc major", a declarat atunci Binali Yildirim după întrevederea pe care a avut-o la Istanbul cu premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Pe data de 15 august, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, semnala că Turcia va renunţa la acordul cu Uniunea Europeană privind limitarea imigraţiei dacă cetăţenii turci nu vor primi, începând din luna octombrie, vize de călătorie în spaţiul comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO