Business Internaţional

Noua ”minune” de pe Drumul Mătăsii: Cel mai nou port-gigant a fost inaugurat în Turkmenistan, după o investiţie de 1,5 miliarde de dolari. Mega-construcţia de 1,3 mil. metri pătraţi a durat numai 5 ani să fie finalizată

Vedeţi cum arată noua ”minune” de pe drumul mătăsii: Cel mai nou port-gigant inaugurat în Turkmenistan. Galerie FOTO

Autor: Alexandru Nanu

12.05.2018, 13:23 2620

Turkmenistanul, o ţară în Asia Centrală, cu deschidere la Marea Caspică, a inaugurat în luna mai, după o perioadă de 5 ani de construcţie, portul internaţional Turkmenbashi. Investiţia totală pentru lucrarea masivă de infrastructură de 1,3 mil.de metri pătraţi, s-a ridicat la de 1,5 miliarde de dolari.

Noul port este situat la intersecţia rutelor comerciale şi a fluxului de mărfuri dinspre Europa spre Asia şi Asia către Europa. Construcţia gigant va deveni o legătură vitală în modelarea sistemului modern de transport maritim, care va genera cele mai favorabile condiţii pentru a deschide accesul comercial către Marea Neagră, ţările din Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud şi Asia-Pacific, reducând în mod semnificativ distanţa şi timpul de călătorie pentru fluxurile mari de mărfuri.

Portul internaţional Turkmenbashi a fost construit în perioada august 2013-mai 2018, cu un buget de 1,5 miliarde USD, acesta devenind un factor important în dezvoltarea flotei maritime a Turkmenistanului.

Suprafaţa totală a portului este de 1.358.484,31 metri pătraţi şi include zonele de construcţie şi reparare a navelor, terminalul pentru feriboturi şi pasageri, terminalul pentru containere, terminalul pentru mărfuri generale, terminalul cargo etc.

Fiecare terminal al portului dispune de echipamente de tratare pentru a proteja mediul. În general, întregul proiect a fost realizat în conformitate cu standardele internaţionale pentru un “Green Port”.

Pe lângă rolul economic şi comercial, noul port are şi o importanţă geopolitică. Turkmenistanul intenţionează să joace un rol important de pod economic transcontinental dintre sistemele economice europene, Asia-Pacific şi Asia de Sud-Est.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO