Business Internaţional

Moody's: Băncile greceşti nu vor retrage capitaluri din România, dar ar putea să vândă subsidiarele

Moody's: Băncile greceşti nu vor retrage capitaluri din România, dar ar putea să vândă subsidiarele

Autor: Marius Radu - Mediafax

05.06.2011, 12:56 672

Băncile greceşti nu vor retragelinii de finanţare semnificative de la subsidiarele din România înviitorul apropiat, însă dacă vor avea nevoie de capital în cazulunei crize suverane ar putea lua în considerare vânzareasubsidiarelor locale, potrivit agenţiei de ratingMoody's.

Din cele şase bănci elene prezenteîn România, grupul ATEbank a anunţat deja că vrea să vândăparticipaţia majoritară pe care o deţine la ATEbankRomânia.

În ultima perioadă, pe piaţainternaţională a fost vehiculată posibilitatea ca Grecia să intreîn incapacitate de plată în condiţiile în care statul are o datoriede 150% din PIB (327 miliarde euro) şi se confruntă cu probleme înîndeplinirea obiectivelor incluse în acordurile cu FMI şi ComisiaEuropeană.

"Nu ne aşteptăm ca băncile-mamădin Grecia să retragă fonduri semnificative de capital de lasubsidiarele din România în viitorul apropiat. Însă, dacăbăncile-mamă vor avea nevoie de capital ca urmare a unei crizesuverane în statul elen, ar putea lua în considerare vânzareasubsidiarelor româneşti, similar cu vânzarea recentă de cătreEurobank EFG a subsidiarei poloneze către Raiffeisen Bank", adeclarat pentru MEDIAFAX Nondas Nicolaides, senior analyst laMoody's.

Pe de altă parte, oficialulMoody's spune că până în prezent nu au existat probleme serioase delichiditate la subsidiarele din România ale băncilor elene şi credecă, în caz de nevoie, Banca Naţională a României va furnizalichiditate pentru a sprijini subsidiarele băncilor greceşti,precum şi a altor bănci.

În urmă cu o săptămână,prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat că băncilecu acţionariat grecesc prezente în România au solvabilitatea peste11%, un nivel confortabil al lichidităţii şi dispun de planuri derezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute şi să-şi menţinăsoliditatea financiară.

"În ceea ce priveşte grupul debănci greceşti avem un contact strâns cu acestea, iar lichiditateaşi solvabilitatea lor sunt la niveluri confortabile. Fiecare bancăare planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzutepentru menţinerea solidităţii financiare", a explicat atunciGeorgescu.

Anterior, şeful suprevegherii dela BNR, Nicolae Cinteză, declarase pentru Ziarul Financiar, căfilialele locale ale băncilor elene, dintre care Alpha Bank şiBancpost sunt jucători de top zece, iar Banca Românească şi Piraeussunt bănci de talie medie, nu au făcut rambursări anticipate alesurselor primite din Grecia.

BNR are posibilitatea să ajute culichidităţi o bancă, dacă aceasta are solvabilitate corespunzătoareşi poate garanta împrumutul cu active eligibile, în general titluride stat.

"Cadrul legal permite acest lucru,dar deocamdată nu este nevoie şi nu cred că va fi nevoie. Existăsuficientă lichiditate", a adăugat Cinteză.

Moody's a redus ratingul Grecieicu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem despeculativ", din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor,şi a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma noiretrogradări.

De altfel, agenţia de rating aprecizat că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pedatoria de stat ar afecta alte ţări "de la periferia zonei euro" şiar avea un impact sever asupra băncilor elene.

Ca urmare, Moody's a redus vineriratingurile a opt bănci greceşti, şase dintre acestea fiindprezente şi pe piaţa românească.

Astfel, agenţia de evaluarefinanciară a redus ratingurile National Bank of Greece (BancaRomânească), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (AlphaBank România) şi Piraeus Bank (Piraeus Bank România) de la Ba3 laB3.

De asemenea, calificativele decredit ale celorlalte două bănci elene cu subsidiare în România aufost reduse de Moody's, de la B1 la B3 în cazul ATEBank şi de laBaa3 la B1 în cazul Emporiki Bank.

Toate ratingurile sunt încategoria "junk", de risc ridicat, şi au perspectivă negativă, înlinie cu ratingul de ţară. Anterior, Emporiki se plasa pe ultimatreaptă a categoriei "investment grade".

În primul trimestru al acestui an,patru din cele şase bănci elene prezente în România au înregistratpierderi, iar profitul înainte de taxe al Piraues a scăzut cu maimult de o treime faţă de perioada anterioară.

Emporiki nu a publicat rezultatelefinanciare din România pentru primul trimestru. Emporiki Bank ofGreece este controlată de Credit Agricole, a treia mare bancăfranceză, care deţine peste 90% din acţiunile bănciielene.

În opinia lui Atsi Sheth, senioranalyst la Moody's, impactul unui eventual default al Greciei nu vafi atât de sever în România, precum în alte state din zona eurocare se confruntă cu rate ale datoriilor publice foartemari.

Sheth se aşteaptă ca economiaRomâniei să continue să crească în următorii doi ani, dar trendulde creştere ar putea fi afectat dacă economiile celor mai mariparteneri comerciali ai României, printre care Italia, Germania şiFranţa, vor evolua sub potenţial. O influenţă importantă asuprapotenţialul de creştere o vor avea şi reformele structurale,consideră analistul.

"În concluzie, riscurile pentrucreşterea economică a României ar putea apărea ca urmare a uneineaşteptate şi puternice încetiniri a evoluţiei economiei în zonaeuro, precum şi din cauza unei inversări a politicilor de reformă",a mai spus Sheth.

România a ieşit tehnic dinrecesiune la finele primului trimestru, iar autorităţile române şiFMI se aşteaptă la o creştere economică de aproximativ 1,5% pentruacest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO