ZF 24

Avertisment dur din partea preşedintelui Comisiei Europene: Naţiunile europene riscă să dispară dacă ies din UE

Avertisment dur din partea preşedintelui Comisiei...

Autor: Mihai Draghici

09.12.2016, 17:29 2028

Naţiunile europene riscă să dispară din cauza problemelor demografice şi a scăderii influenţei economice dacă nu vor rămâne în cadrul Uniunii Europene, avertizează Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, denunţând euroscepticismul populist şi criticând ţări est-europene.

Influenţa economică şi demografică a naţiunilor europene se diminuează în lume, astfel că ţările riscă să dispară cu timpul dacă nu sunt solidare în cadrul Uniunii Europene, a declarat vineri Jean-Claude Juncker, în cadrul unui eveniment de celebrare a semnării Tratatului Maastricht.

Juncker a atras atenţia că, în următorii zece ani, cota Europei în economia mondială riscă să scadă la nivelul de 15%, de la 25% în prezent. În 20 de ani, nicio ţară europeană nu ar mai fi în cadrul Grupului statelor puternic industrializate (G7), explică Juncker, citat de site-ul agenţiei Reuters. La începul secolului 20, europenii reprezentau 20% din omenire, dar acum sunt doar 5-7%, cu riscul ca spre sfârşitul secolului 21 să se ajungă la 4%.

"În acest context, cei care cred că a venit momentul deconstrucţiei, a fărâmiţării Europei, se înşeală în totalitate. Nu vom putea exista ca naţiuni individuale în afara Uniunii Europene", a argumentat Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene s-a referit la ascensiunea retoricii anti-UE în Europa, culminând cu referendumul britanic pro-Brexit şi cu creşterea popularităţii mişcărilor naţionaliste şi populiste în Franţa, Italia, Polonia, Ungaria şi în alte ţări.

Jean-Claude Juncker a remarcat că, în contextul crizei imigraţiei extracomunitare, atitudinea anumitor ţări a erodat ideea UE de comunitate axată pe reguli comune.

Acest lucru se întâmplă pentru că unele state au refuzat acceptarea cotelor de distribuire a refugiaţilor stabilite de Comisia Europeană, a amintit Juncker. "Este o situaţie nouă. Pentru prima dată în istoria europeană postbelică, nu aplică toate ţările reglementările convenite. Acest lucru este incompatibil cu principiul fundamental că Uniunea Europeană este un sistem bazat pe reguli", a spus Juncker.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO