Business Internaţional

Nemţii au probleme cu imigranţii care nu se adaptează

Autor: Andreea Neferu

18.10.2010, 23:44 35

Cancelarul german Angela Merkel a decla­rat că ţara sa areprobleme serioase din cauza diferenţelor culturale dintre populaţiana­ti­vă şi imigranţi. Până acum, încercările Ger­maniei de a formao societate multiculturală au eşuat, a declarat cancelarul AngelaMerkel, scrie Fi­na­n­cial Times.

Merkel a sugerat de asemenea că imigranţii musulmani, precum şigermanii trebuie să ia măsuri pentru a încuraja integrarea.Comentariile sale survin pe fondul dezbaterilor din ce în ce maiintense cu privire la demersurile pe care Ger­mania ar trebui să lefacă pentru a îi integra pe străini, în special pe musulmani.

Merkel a mai spus că integrarea este în pre­zent "o problemăcentrală". Germania "s-a pă­călit" timp de mai multe decenii căimigranţii invi­taţi începând cu anii '60 să lucreze în cea maimare economie europeană nu vor rămâne defi­ni­tiv aici. "Aceasta nua fost realitatea. Abordarea mul­ticulturală, potrivit căreia vomputea trăi unii alături de ceilalţi, a eşuat", a spus cancelarulgerman, adăugând însă că islamismul face "parte acum din Germania"şi că numărul tinerilor cu descendenţă imigraţională va creşte. "Nutrebuie să fim o ţară care să dea impresia că cei care nu vorbescgermană în mod natural sau care nu au fost crescuţi vorbind germanănu sunt bine veniţi aici", a afirmat Merkel.

Cancelarul german încearcă să reconcilieze opi­nia publică şi înacelaşi timp vrea să păstreze ţara deschisă pentru imigranţi.Situaţia a luat o tur­­nură neplăcută după ce Thilo Sarrazin, unmem­bru al board-ului băncii centrale din Ger­ma­nia (Bundesbank),a spus că stabilitatea socială a ţării este pusă în pericol deratele mari ale na­ta­li­tăţii în cazul imigranţilor musulmani,care refuză să se adapteze la societatea germană. Ulterior,Sarra­zin, membru al Partidului Social-Democrat, şi-a dat demisiadin funcţia deţinută la Bun­des­bank. Pe de altă parte, AnnetteSchavan, mi­nistrul ger­man al educaţiei, a spus că Germania artre­buit să îşi facă mai multe griji din cauza feno­me­nu­lui deemigrare în masă decât din cauza imi­gra­ţiei.
Schavan este de aşteptat să prezinte pro­puneri de modificare alegislaţiei nemţeşti astfel încât să uşureze procesul derecunoaştere a calificărilor profesionale străine.
Dezbaterile cu privire la încurajarea fenomenului de imigraţie iauîn calcul faptul că populaţia Germaniei se află în proces deîmbătrânire şi trebuie înlocuită de forţă de muncă tânără.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO