Business Internaţional

New York Times: O societate secretă de pe Wall Street conduce piaţa tranzacţiilor cu instrumente derivate

O societate secretă de pe Wall Street conduce piaţa tranzacţiilor cu instrumente derivate - NYT

Autor: Marius Oncu - Mediafax

16.12.2010, 12:46 43

În a treia miercuri a fiecărei luni, nouă membri ai uneisocietăţi elitiste de pe Wall Street se întâlnesc în secret încentrul Manhattan-ului pentru a proteja interesele giganţilorbancari, ca JPMorgan sau Goldman Sachs, pe piaţa instrumentelorfinanciare derivate, potrivit New York Times (NYT), citat de

MediafaxBusiness

.

Scopul comun al celor nouă este de a proteja interesele marilorgrupuri financiare, pe care le reprezintă, pe piaţa derivatelor,una dintre cele mai profitabile şi mai controversate din industriafinanciară. Cei nouă împărăşesc şi un secret comun, notează NYT,detaliile întâlnirilor şi identităţile lor au fost păstrate în ceamai strictă confidenţialitate.

Între cele nouă bănci se regăsesc şi Morgan Stanley, DeutscheBank, UBS, Barclays, Credit Suisse, Bank Of America şi Citigroup,potrivit unor surse citate de NYT.

Bancherii formează, astfel, o comisie foarte puternică implicatăîn supravegherea pieţei derivatelor, în valoare de mii de miliardede dolari, care asemenea asigurărilor, sunt folosite pentruprotejarea faţă de risc. In teorie grupul apără integritatea pieţeiinstrumentelor derivate. În practică, apără şi dominaţia pieţei decătre marile bănci.

Băncile din acest grup, asociat unei noi case de decontare, auluptat pentru a bloca intrarea altor bănci pe piaţă şi încearcă săblocheze şi eforturile de a face disponibile informaţii copmpletedespre preţuri şi comisioane.

Derivatele constituie o parte importantă a afacerilor de pe WallStreet. Băncile obţin anual multe miliarde de dolari din comisioanesecrete asociate acestor instrumente, iar în cazul unei concurenţemai ridicate şi a unor preţuri transparente ar încasa, în mod cert,mai puţin, notează NYT.

Dimensiunea şi aria de activitate a pieţei derivatelor a crescutrapid în ultimele două decenii. Fondurile de pensii le folosescpentru a asigura investiţii, ţările şi oraşele în încercarea de apăstra la un nivel scăzut costurile de finanţare, companiileaeriene pentru asigurarea preţurilor la combustibil, iar companiiledin sectorul alimentar pentru a menţine un cost constant la materiiprime ca cereale sau carne.

Marile bănci influenţează regulile pieţei derivatelor printr-ovarietate de organizaţii la nivelul industriei financiare. Ultimasursă de influenţă a băncilor sunt casele de decontare, precum ICETrust, care organizează întâlnirea lunară cu cei nouă bancheri înNew York.

Piaţa instrumentelor derivate se află sub anchetaDepartamentului Justiţiei din SUA, pentru posibile practicianticoncurenţiale, a afirmat un purtător de cuvânt al instituţiei.Reprezentanţii celor nouă bănci au refuzat să comentze cu privirela anchetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO