Business Internaţional

Noua lege a imigrării din SUA. Cum arată profilul muncitorului român care va lua viza de State fără probleme

Noua lege a imigrării din SUA. Cum arată profilul...

Autor: Ştefan Stan

17.04.2013, 13:59 22325

Un grup de senatori americani au propus joi o lege care să revizuiască sistemul de imigrări din Statele Unite, cu scopul de a se concentra asupra muncitorilor calificaţi, care pot sprijini economia, creându-se un sistem de acordare a vizelor pe bază de merit, scrie Financial Times.  


Proiectul de lege cuprinde şi una dintre cererile principale ale Republicanilor, îmbunătăţirea securităţii graniţelor, înainte ca cei 11 milioane de imigranţi ilegali din Statele Unite să devină rezidenţi.

Sub aceste noi propuneri, imigranţii ilegali, care erau în ţară înainte de 2012 şi nu au nici un antecedent penal, vor putea aplica pentru a fi înregistraţi cu statutul legal de “imigranţi provizorii”, după ce plătesc taxele datorate la stat şi o amendă de 500 de dolari.

Această lege va aloca 3 miliarde de dolari pentru a securiza graniţele, pentru drone şi agenţi de patrulare adiţionali, precum şi 1,5 miliarde de dolari pentru a continua construcţia unui sistem de bariere hi-tech.

De asemenea, a fost propusă o creştere a numărul vizelor pentru muncitorii calificaţi, de la 65.000 la 110.000, drept răspuns la plângerile companiilor că nu pot angaja inginerii de care au nevoie. Totuşi, numărul de imigranţi acceptaţi poate ajunge până la 180.000, dacă este destulă cerere pentru muncitori înalt calificaţi.

Pentru muncitorii necalificaţi, în domenii precum curăţenia, legea permite acordarea a 200.000 de vize “W”, pentru “muncitori – oaspeţi”, număr care poate fluctua în funţie de cererea de pe piaţă.

Noua lege a imigrării va înlocui “viza diversităţii” – sistemul de loterie “green cards” cu un sistem pe bază de merit, care va lua în considerare educaţia, munca şi legăturile familiale cu Statele Unite. Sistemul va porni de la 120.000 de vize pe an, dar ar putea ajunge la un maximum de 250.000. 

“Deşi legislaţia este cu siguranţă o inovaţie, va trebui să fie îmbunătăţită pentru a aborda câteva obstacole majore pentru mulţi cetăţeni – aspiranţi”, a spus Anthony Romero, directorul executiv al Uniunii Americane a Libertăţilor Civile.

Jeff Sessions, senator Republican, a declarat că “vorbim despre o lege care va avea impact asupra fiecărui aspect din societate, ne va remodela întregul sistem imigraţional, şi va introduce peste 30 de milioane de muncitori străini în economie”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO