Business Internaţional

Noua realitate americana: sa traiesti intr-un cartier parasit

01.09.2008, 22:13 25

Pflueger, un instalator de cabluri de telecomunicatii, se afla deja la jumatatea termenului de un an in care poate locui in noua casa, dar el si sotia sa se simt foarte singuri. Din cele 28 de locuinte care fac parte din complexul rezidential Foxboro Court, numai doua sunt ocupate. In capatul strazii, semnul pe care scrie "Locuinte elegante de vanzare" este acoperit de buruieni, iar intregul cartier rezidential este cuprins de o liniste demna de un oras fantoma. Inca de cand a inceput boom-ul imobiliar in Statele Unite, multe comunitati din intreaga tara au fost ocupate doar pe jumatate, iar numarul pancartelor inscriptionate "de vanzare" depaseste de multe ori numarul rezidentilor. O parte din proiectele imobiliare au fost abandonate inainte de finalizare de catre dezvoltatorii falimentari, in ciuda locatiilor, care altadata reprezentau cele mai cautate zone din sudul Californiei, Atlanta, Las Vegas sau Phoenix.
Incepand cu luna iulie, procentajul locuintelor vacante disponibile pentru vanzare sau inchiriere a atins 4,8% la nivel national. Conform firmei de cercetare in domeniul imobiliar Zelman & Associates, cifrele de mai sus reprezinta cel mai mare procentaj din ultimii 33 de ani. Viata de zi cu zi in aceste zone rezidentiale se aseamana mult cu cele postcataclismice, din filme. Copiii se joaca in spatii amenajate pana la ultimul detaliu, dar pustii, iar oamenii isi plimba animalele de companie pe alei goale si pe langa siruri de case nelocuite. Ecoul vocilor se aude dintr-un capat in altul al complexurilor rezidentiale, iar multe locuinte parasite inainte de a fi finalizate sunt pline de moloz si materiale de constructii abandonate. Robert Waltenspiel locuieste impreuna cu sotia si cele doua fiice intr-un cartier rezidential neterminat din Auburn Hills, Michigan. Din fata casei sale se pot vedea de o parte si de alta peste 30 de loturi acoperite de buruieni unde trebuia sa fie construite locuinte pentru eventualii sai vecini. Dezvoltatorii proiectului au abandonat zona de mai bine de doi ani.
"In ceea ce priveste momentele in care mi-as putea invita vecinii peste gard la o bere, asa ceva nu se va intampla prea curand", a declarat Waltenspiel, account manager la Hewlett-Packard. Fantanile din complexul rezidential nu functioneaza, iar copiii lui Waltenspiel nu au cu cine sa se imprieteneasca. "Sunt nevoit sa imi duc copii in parcurile din apropierea complexului pentru a socializa cu alti copii". Waltenspiel isi aminteste ca fiica lui in varsta de 4 ani se duce de multe ori la alte fetite si le intreaba daca vor sa fie prietenele ei. "Este adorabil, dar in acelasi timp, foarte trist", a adaugat el.
In ultimul an, intre 15% si 20% dintre dezvoltatorii imobiliari americani au dat faliment si-au suspendat activitatea sau si-au modificat profilul, conform datelor furnizate de Asociatia americana a dezvoltatorilor imobiliari. Oamenii care si-au cumparat locuinte in aceste suburbii au de-a face cu tot felul de probleme neasteptate, printre care spargatori interesati sa fure instalatiile sanitare sau cablurile din cupru si nu numai.
Krista Anderson, asistent administrativ, locuieste intr-un complex rezidential de langa Phoenix unde dezvoltatorii au parasit complexul toamna trecuta, lasand in urma nu numai locuinte neterminate, dar si munti de moloz, ciment si resturi. Acestea "se ingalbenesc si sunt foarte inestetice", dupa cum declara Anderson. In plus, multi dintre rezidentii acestor zone nu sunt siguri cine se ocupa de administrarea spatiilor verzi, tunderea buruienilor si iluminatul stradal cand spatiile publice sunt folosite drept groapa de gunoi. Unii locuitori aleg sa se imprieteneasca cu vecinii din celalalt capat al strazii, in timp ce altii se bucura de linistea si pacea acestor locuri semiparasite. "Eu stau aici cu cartile mele si uneori mai pictez. Nu am nevoie sa ma plimb pe afara, dar nu toata lumea apreciaza o astfel de liniste", a declarat Miriam Ramirez, care locuieste alaturi de sotul ei intr-un complex rezidential din suburbiile Atlantei. Complexul rezidential in care locuiesc cei doi, numit Woodbridge Crossing, se afla la 24 de kilometri de Atlanta si trebuia sa fie alcatuit din cateva sute de case cu gradina. In schimb, sotii Ramirez locuiesc pe o strada unde aproape niciuna din cele 30 de case noi nu a avut vreodata proprietari si este singura populata din intreg complexul.
Alaturi de casa celor doi se afla sute de loturi de pamant ingradite, dar parasite. "Noaptea, Woodbridge Crossing se aseamana putin cu un cimitir", a declarat Miriam Ramirez. Ea a adaugat ca printre avantajele locuitului in astfel de zone pustii este faptul ca poate profita de piscina comunitatii fara a fi stingherita de nimeni. In nord-vestul statului Arkansas autoritatile imobiliare estimeaza ca valoarea locuintelor a inceput sa scada inca din 2007. La inceputul deceniului, regiunea a fost martora unei explozii demografice, dupa ce peste 1.000 de oameni s-au mutat in comunitatile din zona pentru a lucra la Wal-Mart sau la cei peste 1.250 de furnizori locali ai lantului de retail. Dezvoltatorii au inceput imediat sa construiasca locuinte intr-un ritm ametitor, transformand pasuni si ferme in complexuri rezidentiale cu nume selecte, cum ar fi Stone Meadow sau Kensington Hills. Carol Trees, care a platit 570.000 de dolari pe o casa de 445 de metri patrati, recunoaste ca singuratatea o face sa se simta izolata. Vestea buna este ca cei trei copii ai sai pot alerga nestingheriti pe o pasune cu suprafata a cateva stadioane de fotbal. "Ne place la nebunie acum", spune Trees. "Stam pe prispa si glumim spunand ca toata aceasta intindere este a noastra". Boom-ul a fost urmat de prabusirea pietei, iar dezvoltatorii au inceput sa dea pe rand faliment. In luna mai, autoritatile federale au pus stapanire pe ANB Financial, o firma locala care oferea credite ipotecare.
Aceasta avea portofoliul plin de credite neperformante si astfel a intrat in posesia statului dupa faliment. Familia Pflueger care a castigat 12 luni fara chirie intr-o locuinta din complexul rezidential Foxboro considera in continuare ca au avut parte de o interventie divina. Disponibilizat recent, Pflueger nu isi mai permitea sa plateasca chiria de 475 de dolari (304,8 euro) pe luna a apartamentului lor si hotarase sa se mute impreuna cu sotia sa intr-o rulota pe care sa o parcheze in curtea casei fiicei lor. Peste noapte, cei doi s-au mutat intr-o casa de peste 300 de metri patrati cu sistem home cinema, jacuzzi in gradina, obiecte sanitare din otel inoxidabil si foarte mult spatiu de depozitare pentru colectia de arme si mulinete a lui Pflueger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO