Business Internaţional

Noul val al ţărilor emergente care vor să înlocuiască gruparea BRIC - INFOGRAFIC

Noul val al ţărilor emergente care vor să înlocuiască gruparea BRIC

Noul val al ţărilor emergente care vor să înlocuiască gruparea BRIC

Autor: Paul Comşa

26.09.2011, 00:03 1553

Acum zece ani, economistul Jim O'Neill de la Gold­man Sachs inventa ter­menul BRIC pentru a atrage atenţia asupra opor­tunităţilor de câştig pe care le ofe­reau cele patru mari economii emergente: Brazilia, Rusia, India şi China. De atunci, luate împreună, ţările BRIC s-au dezvoltat cu rezultate peste medie şi ameninţă supremaţia statelor dezvoltate, scrie The Wall Street Journal.

În prezent, alte şase ţări sunt pe cale să preia ştafeta, devenind astfel econo­miile cu cel mai mare potenţial de creştere din lume. Economiile care trebuie urmă­rite în următorii ani au fost denumite "CIVETS" de Robert Ward, directorul Eco­nomist Intelligence Unit, o com­panie privată specializată în analize economice.

Termenul este inspirat din cuvântul englezesc "civet" care desem­nează un mamifer carnivor ase­mă­nător pisicii care trăieşte la tropice (zibeta). Sub umbrela acronimului sunt cuprinse şase economii: Columbia, Indonezia, Viet­nam, Egipt, Turcia şi Africa de Sud care beneficiază de populaţii tinere (cu o medie de aproximativ 27 de ani), eco­nomii dinamice şi relativ diversificate şi un nivel ridicat al investiţiilor străine directe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO