Business Internaţional

Nu transformaţi zona euro într-o elită, spun polonezii

10.06.2010, 23:29 20

Polonia şi-a exprimat temerile că eforturile de îmbunătăţire aguvernanţei economice în cadrul zonei euro ar putea transformaţările din afara zonei în membre de mâna a doua ale UniuniiEuropene, scrie Financial Times.

"Ca ţară care aspiră la zona euro, vrem ca regiunea să fie unlider, dar nu o elită exclusivistă în cadrul UE", a declarat DonaldTusk, primul-ministru polonez.

Tusk a făcut referire la opinia unor lideri cum ar fipreşedintele francez Nicolas Sarkozy, conform căruia zona euro artrebui să devină mai unită prin organizarea de summituri regulateale oficialilor guvernamentali şi prin adoptarea unei abordări mairiguroase cu privire la integrarea economică.

"Este foarte important ca standarde egale să fie promovate decătre Comisia Europeană pentru toate statele membre ale UE", adeclarat Tusk. "Ne dorim o Europă unită care să acţioneze în modsolidar pentru beneficiul UE ca întreg", a adăugat primul-ministrupolonez.

Polonia se numără printre statele din centrul şi estul Europeicare sunt preocupate de o propunere a Germaniei de a suspendaajutoarele UE pentru ţările care nu respectă regulile fiscale aleblocului. O astfel de măsură ar putea afecta Polonia şi alte ţărifoste comuniste într-o măsură mai mare decât pe majoritateamembrelor UE pentru că acestea sunt mai puţin prospere şi depindmai mult de sprijinul financiar venit din partea Uniunii.

Comentariile lui Tusk au survenit discuţiilor avute în Bruxellescu Herman Van Rompuy, preşedintele UE, şi Jose Manuel Barroso,preşedintele Comisiei Europene.

Barroso s-a arătat preocupat de temerile primului-ministrupolonez, spunând: "Cadrul general ar trebui să fie identic atâtpentru ţările din zona euro, cât şi pentru cele din afara acesteia.Nu putem avea o sciziune în cadrul UE".

Barroso a declarat că admite faptul că zona euro posedă anumitecaracteristici unice care necesită o abordare specială, dar aarătat că are îndoieli considerabile cu privire la crearea unor noiinstituţii în cadrul zonei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO