Business Internaţional

Numeroase bănci şi companii de asigurări sunt gata să participe la restructurarea datoriilor Greciei

Autor: Vlad Popescu

07.03.2012, 11:19 316

Aproximativ 20 de bănci şi companii de asigurări, printre care BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, Allianz, Deutsche Bank şi cele mai mari bănci greceşti, intenţionează să participe la conversia de obligaţiuni de stat greceşti în titluri cu scadenţă de până la 30 de ani cu valoare mai mică.

Creditorii privaţi ai statului elen mai au timp până joi să decidă dacă vor participa în mod voluntar la conversia de obligaţiuni ale statului elen.

Societe Generale, Assicurazioni Generali şi UniCredit au semnalat miercuri că intenţionează să participe la conversia de obligaţiuni menită să reducă datoria de stat a Greciei cu aproximativ 100 miliarde euro, transmite Bloomberg.

Ministerul elen al Finanţelor a anunţat marţi că cele mai mari şase bănci greceşti vor participa de asemenea la conversie.

Băncile elene sunt printre cei mai mari deţinători din sectorul privat de obligaţiuni de stat greceşti, astfel că participarea lor este de importanţă capitală pentru succesul schemei.

Guvernul Greciei a stabilit un prag minim de participare de 75% pentru a efectua conversia şi a anunţat că, dacă această ţintă va fi atinsă, ceilalţi deţinători de obligaţiuni elene ar putea fi obligaţi prin lege să accepte conversia.

Scopul programului, care ar trebui încheiat până la joi, este de a reduce datoria Greciei deţinută de creditori privaţi, de 206 miliarde euro, cu 53,5%. Astfel, datoria de stat a Greciei ar trebui să coboare spre 120% din PIB până în 2016, de la 160% în prezent.

"Este în interesul creditorilor privaţi şi stabilităţii internaţionale. Toţi creditorii privaţi ştiu că este mai bine să pierzi puţin şi să câştigi mult mai târziu decât să pierzi mult mai târziu şi să nu câştigi nimic", a declarat marţi la Paris ministrul francez pentru Afaceri europene, Jean Leonetti.

Generali, cea mai mare companie de asigurări din Italia, deţine obligaţiuni de stat greceşti cu o valoare nominală de 2,95 miliarde euro, potrivit datelor de la finele lunii septembrie.

UniCredit, cea mai mare bancă italiană, avea la acea dată titluri elene de 540 milioane euro. Societe Generale deţinea la finele anului trecut obligaţiuni guvernamentale elene de 1,06 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii celor trei instituţii financiare au confirmat că acestea vor participa la conversie.

Efectuarea cu succes a swap-ului de obligaţiuni este una dintre precondiţiile celui de-al doilea acord de salvare a statului elen de la faliment, de 130 miliarde euro.

Dacă schema nu se va încheia conform planului, "sectorul public (FMI şi guvernele din zona euro - n.r.) nu va finanţa programul economic al Greciei, iar statul va fi nevoit să-şi restructureze datoria" în condiţii diferite faţă de cele propuse în prezent, a avertizat ministerul elen al Finanţelor.

Ministrul Finanţelor Evangelos Venizelos a declarat recent, într-un interviu pentru Bloomberg, că Grecia anticipează că deţinătorii privaţi de obligaţiuni vor accepta oferta de conversie, însă statul este pregătit să-şi oblige să participe, dacă va fi necesar.

Forţarea creditorilor privaţi să restructureze datoriile Greciei va declanşa probabil contractele credit-default swap de asigurare a obligaţiunilor faţă de perspectiva intrării emitentului în incapacitate de plată, susţin analiştii.

"Se vor declanşa probabil urmări grave la periferia zonei euro, inclusiv în Spania şi Italia", comentează un analist new-yorkez, care notează că acţiunile din sectorul financiar vor avea de asemenea de suferit.

Trei dintre cele mai mari bănci greceşti, respectiv National Bank of Greece, Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias, au indicat deja că intenţionează să participe la conversie. Recent li s-au alăturat Piraeus Bank, ATEBank şi Hellenic Postbank, potrivit ministerului elen al Finanţelor.

Doisprezece membrii ai comitetului de coordonare a creditorilor care a negociat conversia de obligaţiuni cu Grecia vor participa la schemă, potrivit unui comunicat transmis luni de Institute of International Finance (IIF), grupul de lobby care reprezintă peste 450 de companii de servicii financiare din întreaga lume. Directorul general al IIF, Charles Dallara, a fost negociatorul şef din partea creditorilor privaţi în discuţiile cu Grecia privind schimbul de obligaţiuni.

Aceste companii, printre care se numără băncile BNP Paribas, Deutsche Bank şi Commerzbank, deţin obligaţiuni greceşti cu o valoare nominală de cel puţin 40 miliarde euro, potrivit datelor Bloomberg.

Allianz, AXA, CNP Assurances, EFG Eurobank Ergasias, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sanpaolo, National Bank of Greece şi Alpha Bnk se numără de asemenea printre membrii comtietului de coordonare a creditorilor care intenţionează să accepte conversia, potrivit IIF.

Directorul general al Rabobank, Bert Bruggsink, a afirmat pentru Bloomberg că banca olandeză urmează de asemenea să participe.

Un reprezentant al băncii portugheze Banco BPI a declarat la rândul său că instituţia intenţionează să se implice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO