Business Internaţional

Obama dă un imbold de 50 mld. $ economiei SUA

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2010, 23:54 12

PreŞedintele american Barack Obama a lansat un nou plan deinvestiţii în infrastructură ca parte a eforturilor de relansare aeconomiei, scrie BBC News.
Conform planului, vor fi investite 50 de miliarde de dolari (39mld. euro) în drumuri, căi ferate şi aeroporturi, căi ferate pentrutrenuri de mare viteză, cât şi în crearea unei bănci destinateproiec­telor de infrastruc­tură. Infrastructura americană este demult timp considerată subfinanţată.
Anunţul survine pe fondul unor semne că economia americanăîntâm­pină probleme.
Săptămâna trecută, Departa­mentul Muncii a anunţat că economiaamericană a pierdut încă 54.000 de lo­curi de muncă, rata şomajuluia urcat la 9,6% de la 9,5% în iulie.
"Investiţiile nu vor duce numai la crearea de locuri de muncă acum,ci vor asigura un bun mers al economiei pe termen lung", a declaratpreşe­din­tele ame­rican.
Obama a vorbit de asemenea despre necesitatea creării unei băncipentru infrastruc­tură, care s-ar concentra pe finanţareaproiec­telor de infrastructură naţionale şi regionale. Propunerilepreşe­dintelui Obama vor avea nevoie de aprobarea Con­gre­sului, pecare analiştii o consideră nesigură pe fondul preocu­părilorpri­vi­toare la nivelul ridicat al defi­citului federal.
Mitch McConnell, lider al repu­bli­canilor din Senat, a declarat căplanul "ar trebui întâmpinat cu un scepticism justificat" pentru căar duce la creş­terea taxelor.
Anunţul privitor la infrastructură marchează începutul uneisăptămâni în care preşedintele american se va concentra asupraeconomiei, subiect considerat drept cel mai important pentruelectorat înaintea alegerilor din noiem­brie.
Propunerile lui Obama privesc investiţii pe şase ani, susţinute deo sumă iniţială de 50 miliarde $.
Oficiali ai Casei Albe sugerează că administraţia ar lua înconsiderare anularea unor scutiri de taxe acordate companiilorpetroliere şi de gaze pentru finanţarea planului.
Conform unui raport al American Society of Civil Engineers, 2.200miliarde de dolari ar fi necesare pentru lucrări de reparaţielegate de infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO