Business Internaţional

Obama isi pune oameni de incredere la banca centrala

03.05.2010, 00:00 18

Presedintele american Barack Obama a desemnat-o pe Janet L.Yellen in pozitia de vicepresedinte al bancii centrale (Fed),urmand sa "umple" inca doua pozitii ramase vacante in cadrulconsiliului guvernatorilor, scrie The New York Times.

Yellen, presedinte al bancii federale din San Francisco, este unmacroeconomist important si fost guvernator Fed, insa celelaltedoua persoane nominalizate, Peter Diamond, economist in cadrulMassachusetts Institute of Technology, si Sarah Bloom Raskin,comisar pe reglementare financiara in Maryland, nu au experienta indomeniul politicii monetare.

Banca centrala nu a oferit detalii provitoare la momentul saumodalitatea prin care va reduce bilantul de 2.300 miliarde dolariacumulat in urma achizitiilor de titluri bazate pe ipoteci inscopul sustinerii pietei rezidentiale, sugerand ca nu are in planinceperea vanzarii acestora in scurt timp.

Fed a decis mentinerea ratei de referinta a dobanzii la 0-0,25%,nivelul "exceptional de scazut" la care rata se situeaza dindecembrie 2008.

In timp ce unii strategi ai Fed au ridicat semne de intrebareprivitoare la efectele deciziei de a mentine ratele la un nivelexceptional de scazut o perioada prea indelungata, altii au atrasatentia asupra somajului de 9,7% pentru a sustine ca Fed este incadeparte de a avea nevoie sa-si inaspreasca politica.

Yellen, 63 de ani, il va inlocui pe vicepresedintele Donald L.Kohn, care se va retrage in iunie. Raskin, 49 de ani, este fostavocat pentru Comitetul Bancar din cadrul Senatului, iar Diamond,70 de ani, este o autoritate in domeniul asigurarilor sociale sipensiilor.

Daca vor fi confirmati de Senat, acestia se vor alatura Fed incontextul in care banca incearca sa revina la normal dupa acordareade credite de urgenta si achizitionarea de active pentru sustinereaeconomiei.

Narayana Kocherlakota, presedinte Fed Minneapolis, arata camentinerea activelor bazate pe titluri ipotecare o perioada preaindelungata in bilant ar putea expune Fed unor riscuri legate deratele dobanzii.

In schimb, alti oficiali Fed cred ca vanzarea activelorreprezinta o solutie viabila, insa nu in mod necesar cea mai buna,iar deciziile de vanzare nu trebuie luate in graba.

"Aceasta este dilema cu care banca centrala americana s-aconfruntat dintotdeauna dupa relaxarea politicii monetare in timpulunei perioade de recesiune. Aceasta nu vrea sa inaspreasca politicaprea devreme si sa sufoce redresarea economiei, dar nici sa asteptepana cand va fi prea tarziu si inflatia prinde avant", arata PeterN. Ireland, economist in cadrul Boston College.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO