Business Internaţional

OCDE publică tratatul care ar înlocui taxele digitale naţionale, primul pilon al reformei impozitării multinaţionalelor

OCDE publică tratatul care ar înlocui taxele digitale...

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2023, 22:50 137

 Documentul este primul din cele două piloane ale reformei impozitării transfrontaliere a multinaţionalelor, convenită în 2021 de aproape 140 de ţări  Al doilea pilon al reformei stabileşte o rată minimă a taxei corporate de 15%, pe care ţările ar trebui să înceapă s-o implementeze de anul viitor.

Organizaţia pentru Coope­rare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat un tratat multilateral care ar urma să înlocuiască taxele naţionale pe servicii digitale adoptate de unele ţări dacă va fi ratificat de un număr suficient de ţări, relatează Reuters.

Publicarea textului pune presiune pe SUA în special, unde o majoritate de două treimi din senatul profund divizat este necesară pentru ratificarea tratatelor.

Documentul este primul din cele două piloane ale reformei impozitării transfrontaliere a multinaţionalelor, convenită în 2021 de aproape 140 de ţări, dar a cărei implementare se dovedeşte greoaie şi complicată.

Multe ţări se plâng că sistemul fiscal fragmentat mondial le permite companiilor multinaţionale, în special marilor firme tech americane, să plătească un nivel redus de taxe în jurisdicţiile unde acestea generează venituri mari, prin urmare unele introducând propriile taxe digitale în pofida opoziţiei exprimate de Washington.

Tratatul codifică modul în care guvernele ar urma să realoce drepturile de impozitare legate de profituri de aproximativ 200 de miliarde de dolari obţinute de cele mai mari şi mai profitabile multinaţionale către ţările unde sunt realizate vânzările acestora.

OCDE estimează că realocarea va genera venituri fiscale adiţionale la nivel mondial cuprinse între 17 mi­liarde şi 32 de miliarde de dolari, ţă­rile cu venituri mici şi mijlocii urmând să aibă cel mai mult de câştigat.

Dacă va fi ratificat, tratatul cere ca ţările care au sau care plănuiesc taxe naţionale pe servicii digitale să renunţe la ele.

Washingtonul este îndeosebi sensibil la acest aspect pentru că multe din taxele de acest tip au fost introduse având drept ţintă companii digitale americane ca Google, Amazon şi Apple.

Pentru ca tratatul să intre în vigoare, acesta trebuie să fie ratificat de cele 30 de ţări care găzduiesc cel puţin 60% din companile multinaţionale afectate, cee ace înseamnă că şi SUA trebuie să fie de acord.

Şeful pe taxe al OCDE Manal Corwin a declarat că un eşec în a ratifica textul ar putea duce la „consecinţe grave“, iar aceasta nu doar pentru că ar determina o proliferare a utilizării taxelor pe servicii digitale şi duce la măsuri comerciale retaliatorii.

„Consider că un astfel de eşec ar pune în pericol stabilitatea sistemului internaţional general de care atât ţările, cât şi companiile depind de multă vreme“, a declarat Corwin.

Cel de-al doilea pilon al reformei stabileşte o rată minimă a taxei corporate de 15%, pe care ţările ar trebui să înceapă s-o implementeze de anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO