Business Internaţional

OCDE temperează aşteptările că economia mondială va decola rapid

Sergei Guriev: Aşteptările pentru o creştere mult mai rapidă se reduc

Sergei Guriev: Aşteptările pentru o creştere mult mai rapidă se reduc

Autor: Bogdan Cojocaru

12.05.2017, 00:05 274
O revenire semnificativă a creşterii economiei globale a devenit mai puţin probabilă anul acesta în condiţiile în care perspectivele pentru SUA, Marea Britanie şi China se înrăutăţesc. Acceleraţia din Germania şi Canada nu va fi suficientă, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
 
Indicatorii privind activitatea viitoare a instituţiei cu sediul la Paris arată, pe baza datelor din martie, o creştere mai rapidă în Germania, cea mai mare economie europeană, şi în Canada, una dintre cele mai stabile economii din lume, dar şi plafonarea creşterilor în celelalte economii mari ale lumii, scrie The Wall Street Journal. Printre acestea se numără SUA şi Marea Britanie, pentru care indicatorii principali indicau până în februarie accelerări.
 
Indicatorii arată, de asemenea, plafonarea avansului în China, deşi anterior sugerau o viteză mai mare. Până nu demult China obişnuia cu explozii ale PIB de peste 8% şi chiar de peste 10%. Pentru anul acesta şi următorul, Comisia Europeană estimează avansuri de 6,6%, res­pectiv 6,3%, apropiate de ritmurile înregistrate în criza financiară mondială.
 
Dintre economiile mari ale lumii, doar India ar putea vedea îmbunătăţiri în condiţiile în care nu va mai încetini, ci va merge cu viteză constantă.
 
Împotmolirea indica­torilor OCDE reprezintă cea mai recentă lovitură dată speranţelor că 2017 va fi un an de cotitură spre mai bine pentru economia mondială după o perioadă prelungită de creştere slabă.
 
La începutul anului, investitorii, oamenii de afaceri şi factorii de decizie se aşteptau să vadă de la noua  administraţie americană  o serie de majorări de cheltuieli şi reduceri de taxe care să dea un impuls suplimentar celei mai mari economii a lumii şi astfel economiei globale.
 
Acţiunile de până acum ale Washingtonului nu s-au ridicat până la nivelul aşteptărilor.
 
„Aşteptările pentru o creştere mult mai rapidă se reduc“, a explicat Sergei Guriev, economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
 
Indicatorii principali ai OCDE au fost proiectaţi pentru a furniza semnale de alertă timpurii că vin momente de cotitură între extinderea şi încetinirea activităţii economice.
 
bogdan.cojocaru@zf.ro
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO