Business Internaţional

Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor posibile negocieri de pace cu Moscova

Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor...

Autor: Laura Buciu

04.11.2023, 17:49 52

Oficiali americani şi europeni au discutat cu guvernul ucrainean despre ceea ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit NBC, care citează un înalt oficial american care a vrut să îşi păstreze anonimatul şi un fost oficial american.

În războiul din Ucraina, aflat acum în cea de-a 21-a lună, au murit sau au fost rănite sute de mii de persoane şi zone întinse din ţară au fost distruse.

De asemenea, s-a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

NBC a declarat că discuţiile au inclus linii foarte generale despre ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe pentru a ajunge la un acord cu Rusia.

Reuters nu a putut verifica în mod independent conversaţiile raportate de reţeaua de televiziune americană.

Întrebat sâmbătă despre reportajul NBC, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat poziţia potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia şi a negat, de asemenea, că vreun lider occidental îl presează să facă acest lucru.

„Toată lumea cunoaşte atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societăţii ucrainene... Astăzi, nimeni nu face presiuni (asupra mea pentru a negocia), nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev.

„Ca noi să stăm acum la masă cu Rusia, să discutăm şi să-i dăm ceva - acest lucru nu se va întâmpla”.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că urmăreşte să recucerească toate teritoriile luate de Rusia, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în 2014, şi că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi alungat de pe teritoriile sale.

NBC a citat oficialii americani spunând că discuţiile cu Ucraina au avut loc în contextul în care Statele Unite şi Europa sunt îngrijorate de faptul că războiul a ajuns într-un impas şi sunt îngrijorate de capacitatea Occidentului de a continua să ofere ajutor Kievului.

În prezent, Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul Ucrainei, recunoscut la nivel internaţional.

Moscova afirmă că a fost nevoită să lanseze ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina ca răspuns la ceea ce consideră a fi un Occident ostil şi agresiv despre care spune că se foloseşte de Kiev pentru a submina Rusia. Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că acest lucru este un nonsens şi că acţiunile Moscovei reprezintă o acaparare de teren în stil imperial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO