Business Internaţional

OMV va plati 300 mil. dolari pentru divizia de energie a tour-operatorului german TUI

23.01.2003, 00:00 18

Grupul austriac OMV, cu activitati in sectorul petrolier si al gazelor naturale, a anuntat, ieri ca a achizitionat portofoliul international de productie si exploatare al diviziei Preussag Energie din cadrul tour-operatorului TUI, pentru suma de 300 de milioane de euro, relateaza Reuters.
Tranzactia va contribui la majorarea productiei petroliere OMV cu aproximativ 20.000 de barili pe zi, echivaland cu aproape un sfert din productia medie raportata in anul 2002.
Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general al companiei, a declarat ca preluarea cestor operatiuni se incadreaza in strategia de extindere a grupului austriac.
La inceputul lunii octombrie 2002,  compania anunta ca are in proiect preluarea de noi active prin intermediul carora sa-si poata dubla productia zilnica de petrol si de gaze naturale, pana la sfarsitul anului 2008, la 160.000 de barili.
Conducerea OMV estima valoarea acestor investitii la aproximativ un miliard de euro.
Grupul german TUI si-a reorientat activitatea din sectorul industrial si minier catre operatiunile turistice, devenind, in scurt timp, cel mai important tour-operator din Europa.
TUI a estimat ieri o scadere a profitului si vanzarilor din 2002, indicand ca activitatea sa resimte inca efectele declinului economiei nationale si ale atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, se arata intr-un comunicat al companiei.
Intr-un raport preliminar privind rezultatele financiare aferente anului trecut, TUI estimeaza un profit operational de aproape 600 de milioane de euro, la vanzari de circa 20 de miliarde de euro.
In 2001, TUI a obtinut un profit operational record de 811 milioane de euro si vanzari de aproape 22,4 miliarde de euro.
Compania se astepta la un declin al rezultatelor sale financiare, dar isi exprimase speranta ca va evita o scadere semnificativa, prin vanzarea mai multor active.
Sectorul turistic mondial a fost afectat, anul trecut, de o serie de actiuni teroriste, indeosebi de atentatele cu bomba din statiunile Bali (Indonezia) si Djerba (Tunisia), soldate in total cu moartea a peste 200 de persoane.
La sfarsitul lunii noiembrie, grupul german consemna o crestere a numarului de rezervari si anticipa o imbunatatire a activitatii turistice, in pofida temerilor privind securitatea calatoriilor.
Vanzarile din perioada sezonului rece s-au mentinut la nivelul de anul trecut. Compania a remarcat o crestere semnificativa a cererii pe pietele europene mai mici, odata cu un nou declin al industriei turistice din Germania si Marea Britanie.
Conducerea TUI si-a exprimat ingrijorarea ca amenintarea terorista va continua sa descurajeze turistii, ceea ce o impiedica sa lanseze previziuni exacte pentru activitatea din acest an. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO