Business Internaţional

Parlamentul European adoptă bugetul UE pentru 2014-2020. Bani pentru crearea unei "Garanţii pentru tineret"

Parlamentul European adoptă bugetul UE pentru 2014-2020....

Autor: Iuliana Enache

19.11.2013, 14:33 1223

Parlamentul European a adoptat, marţi, bugetul UE pentru 2014-2020, micşorat comparativ cu precedentul cadru plurianual, acesta fiind epilogul a peste trei ani de negocieri în cadrul Uniunii, relatează AFP.

Bugetul a fost adoptat cu o majoritate largă de 682 de eurodeputaţi, cu susţinerea dreptei şi socialiştilor. Acesta prevede 908 miliarde de euro în credite de plată şi 960 de miliarde de euro în credite de angajament, respectiv cu 3,7 şi 3,5 puncte mai puţin decât bugetul pe 2007-2013.

Ecologiştii şi stânga radicală au votat împotrivă.

Instituţiile europene s-au înţeles din iunie asupra cadrului bugetar, după negocierile începute în 2011, dar Parlamentul European a suspendat aprobarea finală punând o serie de condiţii, între care virarea de către state a 11,2 miliarde de euro suplimentari pentru închiderea conturilor pe 2013.

Noul cadru financiar plurianual (CFP) consacră un efort în favoarea angajării şi formării tinerilor, în special prin crearea unei "Garanţii pentru tineret" căreia i s-au alocat şase miliarde de euro în primul an, a subliniat raportorul socialist, Ivailo Kalfin, apreciind că acest lucru nu este suficient pentru ca bugetul "să fie un instrument de creştere".

"Din nefericire, nu am reuşit să creăm un instrument de creştere pentru a face faţă economiilor" impuse de austeritate, a afirmat conservatorul Jean-Luc Dehaene.

El a salutat însă faptul că Parlamentul a putut să le impună guvernelor mai multă flexibilitate în gestionarea fondurilor şi o clauză de revizuire în 2016 "pentru a nu lega mâinile viitorului Parlament", rezultat în urma alegerilor din mai 2014.

Această supleţe mai mare "ne va permite să gestionăm reculul fără precedent al bugetului, cu 40 de miliarde mai mic", a apreciat comisarul pentru Buget, Januz Lewandowski.

Ca şi pentru precedentele cadre plurianuale, susţinerea pentru agricultură şi politica de coeziune pentru regiunile defavorizate rămâne importantă, cu peste două treimi din buget. O scădere înregistrează domeniile inovaţiei, cercetării şi infrastructurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO