Business Internaţional

A patra zi de război în Ucraina: Zelenski acuză Rusia de "teroare", acţiunile merită judecate de un tribunal internaţional.Nova Kakhovka a căzut în mâinile ruşilor. Invadatorii au intrat în Harkov. Noaptea trecută a fost "brutală", spune Zelenskyy. Ucraina respinge oferta rusă de negocieri în Belarus. Putin mulţumeşte forţelor speciale

A patra zi de război în Ucraina: Zelenski acuză Rusia...

Autor: Dorin Oancea

27.02.2022, 08:26 6624

UPDATE 12:20: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acuză Rusia de "teroare", acţiunile merită judecate de un tribunal internaţional

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică trupele ruseşti că au luat drept ţintă civili, inclusiv copii, şi a cerut o anchetă internaţională asupra conflictului, scrie CNN.

"Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa şi în alte oraşe şi localităţi merită un tribunal internaţional. Noi le documentăm crimele. Şi ar fi fost mult mai multe astfel de crime dacă nu ar fi fost apărătorii noştri curajoşi", a declarat Zelensky într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acţiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU", a spus el, susţinând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Zelensky a declarat că nu există "niciun loc din Ucraina pe care trupele ruseşti să îl considere o ţintă inacceptabilă".

În capitala Kiev, locuitorii s-au trezit duminică pentru a găsi oraşul sub control ucrainean, în ciuda a două explozii masive la aproximativ 30 de kilometri sud de oraş, care au luminat cerul în timpul nopţii.

Luptele au izbucnit pe străzile din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, după ce forţele ruseşti au intrat în oraş

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a vizat doar infrastructura militară, precizând într-o declaraţie: "Forţele armate ale Federaţiei Ruse nu lovesc oraşe şi localităţi, iau toate măsurile pentru a salva vieţile civililor".

Dar Zelensky a declarat duminică: "Au minţit când au spus că nu vor viza populaţia civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele ruseşti au lovit infrastructura civilă".

"Ei luptă împotriva a tot şi a tuturor", a spus Zelenski. "Ei [lovesc] grădiniţe, clădiri rezidenţiale şi chiar ambulanţe. Ei folosesc artileria şi rachetele împotriva unor întregi blocuri rezidenţiale unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară. Multe oraşe şi localităţi ucrainene supravieţuiesc în condiţii comparabile cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial."

UPDATE 11:59: Putin mulţumeşte forţelor speciale 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a mulţumit forţelor speciale ale ţării, evidenţiindu-i pe cei care "îşi îndeplinesc cu eroism datoria militară" în Ucraina.

Într-o cuvântare televizată, care a fost publicată şi pe site-ul Kremlinului, Putin a salutat "serviciul lor impecabil în numele poporului rus şi al marii noastre patrii".

Putin a spus că soldaţii au fost însărcinaţi să ofere asistenţă "republicilor populare din Donbas" - referindu-se la ceel două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente înainte de invazie.

"Vreau să mulţumesc comandamentului, personalului forţelor pentru operaţiuni speciale, veteranilor unităţilor de forţe speciale pentru loialitatea lor faţă de jurământ, pentru serviciul lor impecabil în numele poporului Rusiei şi al marii noastre patrii", a spus el.

El a încheiat mesajul spunând: "Vă doresc mult noroc, succes şi toate cele bune pentru voi şi pentru cei dragi vouă".

Discursul a fost rostit pentru a marca ziua forţelor speciale ale Rusiei, care are loc la 27 februarie începând din 2015.

UPDATE 10:03: Ucraina respinge oferta rusă de negocieri în Belarus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că Minskul a fost complice la invazia rusă. Preşedintele Ucraainean s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locaţii, scrie Reuters.

Kremlinul a declarat duminică că delegaţia sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în oraşul bielorus Gomel.

Preşedintele Zelensji a spus că discuţiile ar putea avea loc în Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

UPDATE 9:34: Noaptea trecută a fost "brutală", spune Zelenskyy

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că noaptea trecută a fost "brutală", conform Sky News.

El a spus că forţele de ocupaţie ruseşti "atacă zonele civile", unde nu există infrastructură militară.

Zelenksi a spus că forţele "atacă totul", inclusiv ambulanţele.

UPDATE 08:26: Presa din Ucraina: Nova Kakhovka a căzut în mâinile ruşilor

Trupele ruse ocupă acum Nova Kahovka, un oraş mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunţă BBC.

Primarul oraşului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al oraşului şi au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri.

Analiştii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reuşite de până acum, forţele ruseşti ameninţând Kherson, Mykolaiv şi Melitopol.

UPDATE 8:21 Oficial ucrainean: Ruşii au intrat în Harkov

Forţele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, spun oficialii locali, citaţi de BBC.

Şeful administraţiei regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare uşoare au "pătruns în oraş".

Înainte de declaraţiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva maşini militare ruseşti circulând pe străzile oraşului din nord-estul ţării.

Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele ruseşti păreau să se afle în centrul oraşului.

"Nu părăsiţi adăposturile! Forţele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugaţi să nu iasă în stradă".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO