Business Internaţional

Pentru a face rost de bani, ţările cu probleme transformă Europa într-un adevărat bazar al activelor de stat

Grecii au protestat puternic împotriva vânzărilor de active ale statului dictate de UE şi FMI

Pentru a face rost de bani, ţările cu probleme transformă Europa într-un adevărat bazar al activelor de stat

Autor: Bogdan Cojocaru

22.06.2011, 00:03 720

Premierul elen George Pa­pan­dreou a promis în 2009, pentru aatrage vo­tu­rile alegătorilor, că va anula un acord de vânzare aunei par­ticipaţii la cea mai mare companie de tele­co­municaţiidin Grecia, Hellenic Tele­communi­cations Organi­za­tion (OTE),scrie Bloomberg.

Forţată să strângă bani, Grecia a vândut 10% din OTE cătreDeutsche Telekom la un preţ echivalent cu mai puţin de o treime dincât a plătit în 2009 compania germană ultima dată când aachiziţionat titluri ale operatorului telecom elen, scrieBloom­berg. OTE controlează în Ro­mânia Rom­te­lecom şisubsidiarele locale ale opera­to­rului de teleco­municaţii mobileCosmote şi retaileru­lui Germanos.

Vânzarea subliniază difi­cultăţile cu care se con­fruntăstate europene împo­vărate cu datorii, pre­cum Grecia şi Irlanda,care speră să strângă până la 71,5 miliarde euro prin ceea cerepre­zin­tă cel mai mare "târg" pentru vânzarea activelor de statdin ultimul de­ceniu. Speran­ţele s-ar putea lovi de preferinţain­vestitorilor pentru acti­vele mai profitabile din Asia şi depreţurile mai mici decât gu­ver­nele sunt dispuse să accepte, spunana­liştii. Ame­ninţarea unui default al Greciei sau chiar adestrămării zonei euro sperie cum­pă­rătorii şi preseazăpreţurile.

"Vânzările forţate într-o situaţie de criză de obicei nu se facîn condiţii bune pentru vân­zător. Fondurile de administrare aaverilor investesc în active sigure, iar euro­penii iubesc China.Este greu de în­ţe­les cum Grecia va putea strânge atât de mulţibani", a afirmat William Megginson, pro­fesor de finanţe laUniversitatea din Okla­homa. El a consiliat guvernul italian înpri­vinţa mai multor privatizări făcute în perioada 2002-2007.Datoriile record acu­mu­late de Grecia, Spania, Irlanda şiPortu­ga­lia au pus la încercare unitatea Uniunii Euro­pene. CuGrecia încapa­bilă să se îm­prumute din cauza ran­damentelor foarteridi­cate pentru obli­gaţiuni cerute de inves­ti­tori,preşe­din­tele BCE Jean-Claude Trichet s-a opus efor­turilor de apune în spa­tele de­ţi­nătorilor de obligaţiuni o parte din povarasalvării statului elen prin restruc­turarea datoriilor. El ainsistat în schimb pe vân­zarea activelor de stat ca parte asoluţiei.

Grecia, a cărei datorie depăşeşte 150% din PIB, s-a angajat săstrângă suma record de 50 de miliarde de euro din înstrăinareaactivelor de stat până în 2015. Printre aceste proprietăţi senumără un club de golf de pe insula Rhodos şi par­ticipaţii lacompania na­ţională de gaze natu­rale.

Spania intenţionează să vândă parti­cipaţii la loteria de statşi un ope­rator aero­portuar pentru a strânge 14 mld. euro în ceamai mare ac­ţiune de acest fel din is­toria sa. Por­tugalia şiIrlan­da vor să atragă 7,5 mld. euro.

Activele de stat scoa­se la vânzare de Irlanda cu­prind ferma decai Na­tional Stud şi ac­ţiuni la Aer Lingus, al doilea mareope­rator aerian irlandez. Toţi cumpărătorii vor căuta chilipiruri,avertizează băncile. "Problema este dacă vânzătorii vor obţinevaloarea inte­grală. Guvernele vor primi un preţ co­rect, darprobabil nu la fel de mare cum ar fi primit dacă vânzările ar fifost pregătite din timp", a spus David Sola, director executiv labanca de investiţii Houlihan Lokey.

Guvernele, care trebuie să reziste protes­te­lor sindicatelorcare se opun vân­zărilor, nu vor să fie considerate vân­zătoriieftini.

În pofida protestelor, programele de privatizări continuă. ÎnGrecia, Papan­dreou a ales luna trecută băncile Deutsche Bank şiCredit Suisse pentru gestionarea unor vânzări, printre care 34% dincompania de jocuri de noroc Opap, pachet cu o valoare de piaţă de1,2 miliarde de euro. Citigroup ajută guvernul să găseascădezvoltatori pentru fostul aeroport al Atenei Helleni­kon, care stăpe un teren evaluat la patru miliarde de dolari.

Premierul Qatarului Hamad bin Jasim Al-Thani a declarat recentcă discuţiile cu Grecia continuă după ce statul arab s-a an­ga­jatîn septembrie să ia în considerare in­vestiţii de până la cincimiliarde de euro în turism, proiecte imobiliare şi pe alte pieţegreceşti.

Aceste vânzări vin în contextul în care investiţiile străine dinPortugalia, Grecia şi Spania au scăzut anul trecut cu 10%. "Euro­pas-ar putea să fi atins punctul cul­minant la capitolul destinaţiipentru in­ves­tiţii", a spus Marc Lhermitte, analist la Ernst &Young.

Vânzările din Europa se confruntă cu o competiţie în creşteredin partea unor acţiuni de acelaşi fel din alte zone, apre­ciazăanaliştii. Unii dintre aceştia consideră că privatizările precumcea a loteriei spaniole ar putea avea mai mult succes decâtvânzările de active.

Ei mai cred că unele active, printre care Opap, vor avea nevoiede regle­mentări noi pen­tru a câştiga încre­dereainvesti­to­rilor. Ac­ţiunile Opap au scăzut cu 32% după 28 mar­tie.Indicele general al bursei de la Atena este aproape de minimulultimilor 14 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO