Business Internaţional

Pentru că nu mai există locuri de muncă acasă, guvernul suedez îi plăteşte pe şomeri să-şi caute de lucru în Norvegia

 Pentru că nu mai există locuri de muncă acasă, guvernul suedez îi plăteşte pe şomeri să-şi caute de lucru în Norvegia

Autor: Bogdan Cojocaru

25.12.2012, 13:00 446

Dacă n-ar fi fost Norvegia, Mohamed Chabchoub ar fi avut probabil una dintre cele mai nedorite locuri de muncă din Suedia. Ca şef al unui centru de recrutare administrat de guvern din Söderhamn, un oraş cândva înfloritor la nord de Stockholm, Chabchoub priveşte adesea la fereastra biroului la cei care vin la ei pentru a-şi găsi un loc de muncă. Cum un sfert din tinerii oraşului nu au ce lucra, el ştie că înăuntru nu întârzie nimeni prea mult timp, scrie The Wall Street Journal.

"Piaţa muncii de aici nu este prea bună", spune el. Agenţia are listate pe internet 27 de posturi pentru un oraş cu 13.000 de locuitori. Printre locurile de muncă figurează un rol de două zile de Moş Crăciun într-un centru comercial. Söderhamn nu este singurul oraş cu astfel de probleme din cel mai populat stat nordic. Din fericire, Chabchoub şi alţii ca el au o soluţie: statul plăteşte pentru trimiterea şomerilor la vecinul din vest, bogat în petrol, unde salariile sunt mai mari şi locurile de muncă încă abundă.

"La vecinii noştri se poate găsi destul de rapid un loc de muncă", a explicat el. Un boom al petrolului şi gazelor naturale hrăneşte piaţa locurilor de muncă din Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori. Aici, rata şomajului este la un sfert din cea medie din zona euro şi la jumătate din cea din Suedia. Acestea sunt veşti bune pentru economia suedeză, care este vulnerabilă la şocuri continue. Dependenţa ridicată de exporturile către zona euro şi problemele unora din industriile de bază presează locurile de muncă. Producătorul suedez de oţel SSAB a introdus recent un program de lucru de patru zile pe săptămână şi a redus salariile cu 20% pentru următoarele şase luni din cauza cererii slabe.

Capacitatea Norvegiei de a angaja tot mai mulţi suedezi demonstrează cât de interdependenete au rămas cele două naţiuni la 95 de ani de la ruperea fostelor legături politice. Boom-ul din Norvegia şi-ar putea reduce din forţă dacă suedezii nu ar avea acces uşor la locurile de muncă norvegiene. Iar Suedia s-ar putea confruta cu un şomaj mai ridicat dacă nu şi-ar trimite muncitorii în Norvegia.

Tinerii din Suedia sunt încurajaţi de oficiali precum Chabchoub să se îndrepte spre Norvegia unde salariile medii sunt cu 14% mai mari, rezultat al inflaţiei salariului şi al coroanei suedeze puternice. Norvegia abundă de poveşti cu oameni care au dat lovitura ca decojitori de banane la fabricile unde se produc creme pentru sandwichuri. Suedezii reprezintă acum aproape 3% din forţa de muncă totală a Norvegiei.

Rebecca Morelli este unul dintre mulţii suedezi care au muşcat momeala. La vârsta de 19 ani, ea şi-a încercat norocul ca ospătăriţă la un restaurant din Söderhamn, dar aceasta n-a fost decât o aventură de-o vară. "Nu sunt prea multe de făcut aici", spune ea.

Morelli este acum una dintre cele 12 persoane care şi-au rezervat un loc în autobuzul care face zilnic drumul dintre Söderhamn şi Oslo. Autobuzul este închiriat de centrul condus de Chabchoub, centru care asigură, de asemenea, bani şi cazare timp de o lună într-un hostel din Oslo pentru tineri după terminarea unui program de pregătire profesională de opt săptămâni. Deşi nervoasă că părăseşte ţara natală, promisiunea unui salariu gras o face pe Morelli să accepte riscurile. "N-am nicio idee care ar putea fi profesia vieţii mele. Vreau să ies şi să caut ceva ce vreau să fac", a explicat ea.

Pe autostrăzile care ani de zile au fost aglomerate de traficul către o uzină Emerson, gatere sau o bază aeriană acum circulă ocazional doar tiruri cu buşteni. Cea mai mare parte a industriei oraşului şi-a încetat activitatea, iar baza aeriană are aceeaşi soartă. Astfel, schimbările din peisajul economic i-au forţat mâna lui Chabchoub.

"Noi, cei din Söderhamn, nu vrem să ne exportăm problemele. Sperăm că tinerii noştri se vor întoarce în Suedia. Iar aproape toţi se întorc", a spus el.

În Norvegia lucrează în prezent 75.000 de suedezi, de două ori mai mult decât în urmă cu cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO