Business Internaţional

Petrolul se îndreaptă către cea mai lungă perioadă de creşteri trimestriale din opt ani. Barilul ar putea depăşi curând 90 de dolari

Petrolul se îndreaptă către cea mai lungă perioadă...

Autor: Catalina Apostoiu

02.07.2018, 00:05 496

Petrolul, o materie primă de care depind depind preţurile şi chiar dobânzile, ar putea înregistra cea mai lungă perioadă de creşteri trimestriale din ultimii opt ani în condiţiile în care temerile privitoare la problemele legate de oferta la nivel mondial umbresc decizia OPEC de a-şi relaxa reducerile istorice de producţie, scrie Bloomberg.

Petrolul american a înregistrat un avans de 13% pe perioada aprilie-iunie, la cel mai ridicat nivel din 2014, a patra creştere trimestrială. Preţurile au urcat cu peste 12% în ultimele două săp­tă­mâni în contextul în care poziţia mai dură adoptată de SUA faţă de Iran riscă să diminueze exporturile celui de-al treilea mare furnizor din cadrul OPEC.

Îngrijorările sunt în creştere că producţia mai mică a Iranului va pune presiune asupra capacităţii OPEC într-o perioadă în care piaţa se confruntă deja cu stocuri americane în scădere, probleme la o facilitate canadiană şi turbulenţe în Libia.

Încercarea susţinută a preşedintelui american Donald Trump de a pune presiune pe exporturile Iranului ar putea împinge în curând preţurile petrolului la peste 90 de dolari pe baril, prognozează analiştii, potrivit CNBC.

„În opinia noastră, petrolul va atinge 90 de dolari până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor“, a declarat Hootan Yazhari, de la Bank of America Merrill Lynch.

La începutul săptămânii trecute, SUA a cerut tuturor ţărilor să-şi sus­pende importurile de ţiţei iranian de la înce­putul lunii noiembrie. Poziţia lui Trump face parte dintr-un efort mai am­plu de izolare a Teheranului atât din punct de vedere politic, cât şi eco­nomic.

Iranul exportă în prezent aproxi­mativ 2,4 milioane de barili pe zi. Ana­liştii estimează că ar fi ameninţaţi între 400.000 şi 1 milion de barili odată ce san­c­ţiu­nile ar fi impuse, potrivit Mar­ket­watch.

În plus, potrivit unor date recente, stocurile americane au scăzut cu 9,9 mi­lioane de barili în săptămâna încheiată pe 22 iunie, cel mai pronunţat declin săp­tămânal din acest an. Analiştii de la S&P Glo­bal Platts anticipaseră un declin de 2,3 milioane de barili.

Datele privitoare la stocuri au dat un impuls suplimentar pieţei, potrivit analiştilor de la Commerzbank.

Revenind la Iran, poziţia acestuia pe piaţa petrolieră pare mai fragilă decât ori­când, potrivit Bloomberg. Washing­tonul cere stoparea achiziţiilor de petrol din această ţară, în timp ce OPEC şi aliaţii săi cedează în faţa presiunii SUA şi majorează producţia pentru a umple golul.

Iranul ar putea avea puţine opţiuni rămase în afară de a convinge China să-i cumpere mai mult petrol, riscând să depindă excesiv de ţara care-i este deja cel mai mare client.

În această lună, petrolul ar putea înregistra cel mai mare avans lunar din septembrie şi cea mai solidă creştere pe iunie din 2008, potrivit Bloomberg.

„Piaţa este captivată de problemele legate de ofertă, cât şi de scăderea stocurilor din SUA“, arată Lim Jaekyun, analist la KB Securities. „Se pare că acordul OPEC de majorare a producţiei este într-o oarecare măsură ignorant de piaţă pe fondul unui viitor posibil deficit, însă odată ce vom vedea o creştere a producţiei OPEC, preţurile vor începe să se stabilizeze“, estimează Jaekyun.

La finalul săptămânii trecute, preţurile petrolului au scăzut în condiţiile în care intensificarea disputei comerciale din SUA şi alte economii a aruncat o umbră de îndoială asupra cererii viitoare, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO