Business Internaţional

Pieţele financiare "nu înţeleg modelul euro"

Pieţele financiare "nu înţeleg modelul euro"

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2010, 23:53 16

Uniunea monetară europeană reprezintă o nouă formă de guvernarepentru secolul 21, însă pieţele financiare internaţionale nuînţeleg cu adevărat cum funcţionează aceasta, crede ministruluigerman de finanţe Wolfgang Schauble.

"Avem nevoie de noi forme de guvernare internaţională, guvernareglobală şi europeană", a declarat el în Financial Times. "Pieţeleinternaţionale nu înţeleg cu adevărat construcţia specifică a euro.Avem o uniune monetară, dar nu avem o politică fiscală comună.Trebuie să convingem pieţele internaţionale că aceasta este o nouăformă, specifică pentru întrunirea cerinţelor secolului 21".

Ministrul german a avertizat că dacă deţinătorii privaţi deobligaţiuni nu suportă o parte a riscului investiţiilor, s-ar puteadistruge legitimitatea economiei de piaţă şi chiar a "ordiniinoastre politice".

Schauble a exclus utilizarea de obligaţiuni europene comune pentrususţinerea finanţării ţărilor membre ale zonei euro, o astfel demăsură necesitând "modificări fundamentale ale tratatuluieuropean". Schauble s-a declarat însă optimist că, pe termen lung,statele membre ale zonei euro, incluzând Germania, vor fi pregătitesă cedeze o parte mai mare a autorităţii naţionale pe problemebugetare.

Vorbind în calitate de câştigător al titlului de ministrul definanţe european al anului, în urma unui sondaj realizat de ziarulbritanic, Schauble a declarat că modelul european de integrare artrebui îmbunătăţit.

Modelul s-a bazat pe conceptul "suveranităţii limitate" a statelormembre. "Trebuie găsite, dincolo de suveranitatea naţională, unelepărţi care trebuie decise într-un fel nou, un fel complet nou faţăde secolul 20".

Acesta a fost motivul pentru care UE a trebuit să creezereglementări cum ar fi Pactul de stabilitate şi creştere, pentru asusţine uniunea monetară cu principii clare pentru politicabugetară şi fiscală, inclusiv limite legate de îndatorarea statelormembre ale zonei euro. "Avem nevoie de reguli precum cele incluseîn pact şi bineînţeles avem nevoie de stimulente şi sancţiuni", adeclarat Schauble.

Astfel de sancţiuni includ diferenţe de dobânzi care să reflecteriscurile diferite implicate de finanţarea guvernamentală dindiferite ţări membre ale zonei euro, în linie cu nivelul datorieipublice. Acesta este unul dintre motivele pentru care creditoriiprivaţi ar trebui să participle în cadrul oricărui plan de bailout."Riscul nu trebuie suportat numai de contribuabili", declarăSchauble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO