Business Internaţional

Piraeus vrea să cumpere de la stat băncile ATEbank şi Hellenic

15.07.2010, 23:13 22

Piraues Bank, a patra mare bancă grecească, prezentă şi pe piaţadin România, vrea să cumpere participaţii "semnificative" în cadrulcreditorilor ATEbank şi Hellenic Postbank, controlaţi de statulelen, pentru suma de 701 milioane de euro.
Astfel, Piraeus vrea să preia pentru 371 de milioane de euro 77,31%din ATEbank şi respectiv pentru 329 de milioane de euro, 33,04% dinHellenic Postbank, acţiune prin care ar crea un grup bancar cuactive de 105 miliarde de euro.
Executivul grec va examina extrem de serios oferta Piraues pentrucele două bănci de stat, a declarat un oficial guvernamental elen,citat de agenţia de presă Thomson Reuters.
Acţiunile celor trei bănci au fost suspendate ieri de latranzacţionare pe bursa elenă, după ce autorităţile de reglementarea pieţei de capital au fost informate de decizia Piraeus, scrieBloomberg.
Piraeus prognozează că cele trei bănci implicate în tranzacţie arputea economisi anual circa 300 de milioane de euro în primii treiani (200-220 de milioane de euro din reducerea cheltuielilor şi80-100 de milioane de euro din sinergii).
Ministrul grec de finanţe George Papaconstantinou a cerutcreditorilor să facă ajustări pentru a se adapta la noile condiţiide mediu cu care se confruntă sistemul bancar elen, în condiţiileîn care ţara este afectată de prima recesiune din ultimii 17 ani,iar autorităţile de la Atena implementează o serie de măsuri deausteritate menite să reducă al doilea cel mai mare deficit bugetardin Uniunea Europeană. Ministrul de finanţe a spus că bănciletrebuie să ia decizii care "să le asigure în continuarecompetitivitatea".
Acţiunile Piraeus au pierdut anul acesta circa 50% din valoare,creditorul elen fiind din acest punct de vedere cel mai slabperformer dintre cele mai mari 20 de bănci din Grecia. În medie,jucătorii din sectorul bancar elen au pierdut de la începutulanului 39% din valoarea de piaţă, pe fondul panicii create pe pieţecu privire la situaţia financiară delicată a statului mediteranean.De altfel, cele mai mari bănci elene s-au numărat anul acestaprintre cei mai slabi performeri la nivel european din perspectivaevoluţiei pe pieţele de capital.
"Piraues ar putea avea o serie de beneficii dacă ar fi preluată deo bancă străină. În ceea ce priveşte fuziunea sa cu o bancăcontrolată de stat, nu întrevăd niciun avantaj", a declaratVassilios Vlastarakis, analist pentru compania BetaSecurities.
Piraeus şi ATEbank sunt prezente şi pe piaţa din România,desfăşurând operaţiuni sub brand propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO