Business Internaţional

Planul de salvare a lumii financiare a adus o crestere record a burselor

21.09.2008, 20:15 41

Bursa rusa a crescut vineri cu 29% dupa ce a fost suspendata timp de trei zile. La Londra, indicele FTSE a inregistrat cel mai mare avans de o zi din istoria sa. Dow Jones, barometrul bursei de la New York a avansat cu 3,35% dupa ce autoritatile au anuntat ca pregatesc un plan de salvare pentru industria financiara muribunda.

Preturile actiunilor de pe pietele emergente au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani, in timp ce cursurile valutare si obligatiunile au crescut si ele dupa ce bancile centrale au decis sa injecteze lichiditati pe piete, ceea ce a dus la cresterea increderii investitorilor, scrie Bloomberg.
Rusia, China si Brazilia s-au clasat in fruntea listei, in timp ce actiunile de pe toate pietele emergente, in afara de Pakistan s-au apreciat considerabil.
Actiunile europene au incheiat saptamana trecuta in scadere, in conditiile in care declinul actiunilor din sectorul marfurilor a contrabalansat revenirea record de o zi inregistrata de indicele Dow Jones Stoxx 600.
Tot la sfarsitul saptamanii trecute, piata americana de actiuni a inregistrat cea mai importanta crestere de doua zile de dupa crahul din 1987.
Indicele rus Micex a inregistrat cea mai mare crestere a sa, de 29%, dupa ce presedintele Dimitri Medvedev a dispus alocarea unei sume de 20 de miliarde de dolari (13,8 miliarde de euro) pentru a sustine bursa locala, aflata in cea mai grava criza din ultimii zece ani.
Indicele chinez CSI 300 a inregistrat o crestere record de 9,3%.
Pietele internationale si-au revenit dupa ce masurile luate de guverne au adus sistemului financiar mondial un plus de 220 de miliarde de dolari (152,6 miliarde euro), menit sa incurajeze imprumuturile.
"Actiunile de pe pietele emergente au fost vandute masiv si sunt inca ieftine", in ciuda evolutiei pozitive de la sfarsitul saptamanii, a declarat Greg Lesko, care administreaza actiuni de pe pietele emergente in valoare de 900 de milioane de dolari (624,3 mil. euro) in cadrul Deltec Asset Management, un fond de hedging din New York. "Banca centrala a SUA, precum si alte banci centrale din intreaga lume lucreaza din greu pentru a stabiliza pietele financiare si cred ca vor avea succes", a adaugat Lesko.
Indicele MSCI Emerging Markets a crescut cu 10% pana la 845,56 puncte la New York, aceasta fiind cea mai rapida crestere de la infiintarea sa in decembrie 1987.
Indicele turcesc ISE National 100 a inregistrat o crestere de 13%, cea mai mare din ultimii sapte ani, pana la 36.370,16 puncte.
Indicele Micex a crescut cu 29% pana la 1.098,95 puncte, aceasta fiind cea mai rapida crestere de la infiintarea sa in 2001.
In Europa, indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,8% saptamana trecuta chiar si dupa cresterea de 8,3% consemnata vineri, cea mai mare din 1987 incoace.
Indicele de referinta al bursei de la Londra a crescut vineri cu 8,8%, cea mai mare crestere de o zi din istoria sa, dar a incheiat saptamana in scadere cu 2%. Bancile britanice cu cele mai notabile cresteri au fost Royal Bank of Scotland cu un avans de 32% si Barclays si HBOS cu cate 29% fiecare.
In Franta, indicele CAC 40 a avansat cu 9,27%, in timp ce indicele de referinta al bursei germane, DAX, a castigat 5,56%.
Cu toate acestea, Indicii nationali de referinta au incheiat in scadere saptamana trecuta in 13 din cele 18 piete vest-europene. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a avansat vineri cu 3,35%, in timp ce Standard 7 Poor's 500 a crescut cu 4,03%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO