Business Internaţional

Plecarea creatorului Vodafone face valuri in industria telefoniei mobile

21.03.2006, 00:00 22

Christopher Gent renunta la functia de presedinte pe viata al grupului britanic Vodafone si tulbura apele pe piata mondiala a telefoniei mobile. Numele lui Christopher Gent este asociat cu cel al Vodafone inca de la aparitia companiei de telefonie mobila in 1985. Desi Vodafone a fost de fapt proiectul lui Ernest Harrison, pe vremea aceea membru al consiliului director Racal, Gent s-a implicat in companie la toate nivelurile ei de dezvoltare pana la retragerea sa din consiliul director in 2003, scrie Financial Times.

Numirea sa ca presedinte pe viata al grupului a demonstrat, la fel ca in propriile declaratii, ca tocmai devotamentul fata de Vodafone i-a adus aceasta functie. El este creditat de analistii de piata pentru descoperirea potentialului telefoniei mobile ca un produs de larg consum pe pietele internationale. De altfel, Cristopher Gent a si precizat la un moment dat ca la prima intalnire pe care a avut-o cu directorul de investitii de atunci de la Standard Life, acesta i-ar fi spus informal ca "asta nu va prinde niciodata baiete".

In 1997 Gent a devenit directorul executiv al Vodafone, dupa care s-a facut cunoscut prin achizitionarea Mannesmann, grupul de telefonie german, in schimbul sumei de 146 de miliarde de euro, cea mai mare achizitie din istoria lumii mondiale a corporatiilor. Aceasta miscare i-a adus lui Gent un bonus record de 14,5 milioane de euro. Finalizata in 2000, perioada in care sectorul telefoniei cunostea maxime bursiere, aceasta achizitie a atras nu de putine ori reprosuri din partea pietei.

Acuzatiile vizau mai ales faptul ca lipsa de continuitate bursiera a grupului a costat miliarde de lire sterline investitorii. Fostul presedinte Vodafone respinge aceste acuzatii, explicand ca folosirea unor actiuni supraestimate pentru a achizitiona Mannesmann si vanzarea surplusului de active pentru lichiditati mai mari nu au distrus valoarea actiunilor.

S-a facut cunoscut si prin stilul sau vestimentar, si prin apartenenta sa declarata la Partidul Conservator. Si-a inceput cariera in domeniul bancar pentru ca apoi sa se implice in industria computerelor. A fost curtat o lunga perioada de vreme de Vodafone pentru a deveni membru in consiliul de administratie. Atat de mult timp incat la un moment dat Gent a declarat: "De multe ori m-am intrebat daca nu cumva au oferit acest post si altora care au refuzat". Christopher Gent a renuntat la functia de presedinte pe viata al Vodafone, lansand la plecare un atac dur la adresa politicii companiei. Gent a mai atras atentia si asupra inrautatirii relatiilor dintre membrii consiliului de conducere al operatorului de telefonie mobila. Apropiatii companiei si analistii considera ca demisia acestuia din functia de presedinte pe viata va creste influenta lui Arun Sarin, succesorul lui Gent. Sarin a primit un vot de incredere si din partea lordului MacLaurin, membru al consiliului de conducere, care a fost nevoit sa publice o scrisoare deschisa in care sa mentioneze ca nu se poate vorbi de o viziune diferita in cadrul membrilor consiliului.

Cele doua declaratii separate au urmat zvonurilor conform carora, la plecarea sa, Gent ar fi propus numirea altui director, sau ca MacLaurin ar fi dus o campanie de inlaturare a lui Sarin.

"Aceste acuzatii sunt nefondate", a declarat Gent. "Daca exista intr-adevar o campanie de dezinformare sau conspiratie, lucru de care ma indoiesc, eu cu siguranta nu fac parte din ea", a precizat acesta. "Cat timp am fost presedinte al Vodafone, relatiile atat din interiorul companiei, cat si cele la nivel de consiliu au fost caracterizate de deschidere si de incredere, a incheiat fostul presedinte al grupului Vodafone.

In declaratia facuta publica de MacLaurin se preciza ca atat el, cat si alti membri ai consiliului "il sustin total pe presedintele executiv Arun Sarin, in demersul lui de a duce compania mai departe pe calea schimbarii si a vremurilor solicitante".

MacLaurin a explicat ca a aflat de articolele din presa abia dupa ce s-a intors dintr-o calatorie de afaceri de zece zile. Mai mult, si-a exprimat totala indignare fata de asemenea speculatii.

"Am vorbit cu Arun si suntem in continuare prieteni si parteneri de incredere", a declarat el. "De cand am intrat in afaceri pana acum nu am mai vazut o asemenea situatie si nici nu mai vreau sa vad ceva asemanator vreodata", a incheiat MacLaurin.

Este totusi de inteles de ce biroul lui a convocat la o intalnire o serie de actionari importanti ai Vodafone care acum cateva saptamani si-au exprimat public grijile fata de viitorul grupului.

Confirmarea unitatii la nivelul consiliului director al Vodafone din partea lui MacLaurin a venit pe fondul unor declaratii facute de reprezentantii Insight Investment. Acestia au comunicat bancherilor de la Goldman Sachs ca directorii grupului ar trebui sa-si rezolve problemele interne sau macar sa nu le faca publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO