Business Internaţional

Polonia: guvernul anunţă noi măsuri de atenuare a şocului scumpirilor, însă polonezii au în faţă o iarnă aspră, avertizează experţii

Polonia: guvernul anunţă noi măsuri de atenuare a...

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2022, 22:49 157

Guvernul Poloniei a prelungit funcţionarea scutului antiinflaţie până pe 31 decembrie, faţă de ter­menul ini­ţial de 31 octombrie, rela­tează Warsaw Voice. Acest lucru înseamnă, printre altele, aplicarea pe termen mai lung a unei reduceri temporare a ratelor TVA la alimente, carburanţi, gaze na­turale, electricitate şi căldură, îngrăşă­minte şi alte inputuri agricole.

De asemenea, guvernul a decis plafonarea creşterii costurilor legate de încălzirea districtuală la 40% şi introducerea de subvenţii pentru alţi combustibili pe lângă cărbune, po­trivit Notes from Poland.

Costurile căldurii şi apei calde furnizare de centralele de încălzire districtuală, cea mai frecventă formă de încălzire în Polonia, nu vor creşte în acest an cu mai mult de 40% faţă de preţurile din martie, a anunţat ministrul climatului Anna Moskwa.

În acelaşi timp, guvernul a apro­bat două proiecte de lege pentru ate­n­uarea durerii costurilor în creştere la energie: unul vizează extinderea unor subvenţii recent introduse pen­tru gospodăriile care se încălzesc cu cărbune la alte surse de combustibili, iar celălalt transferul a încă 13,7 miliarde de zloţi (2,87 miliarde de euro) către autorităţile locale.

Guvernul a introdus recent o sub­venţie excepţională de 3.000 de zloţi pentru gospodăriile care se încălzesc cu cărbune, însă măsura a fost criticată pentru a nu include gos­podăriile care utilizează alţi combus­tibili. Locuitorii din apartamente şi-au văzut deja factu­rile la energie crescând cu 100% sau chiar câteva sute de procente în unele cazuri.

Subvenţiile nu rezolvă problema încălzirii, susţin criticii, în condiţiile în care Polonia se confruntă cu o penurie de cărbune în urma interdicţiei impuse asupra importurilor de cărbune rusesc, notează Financial Times.

Din cauza penuriilor, Polonia se chinuie să găsească înlocuitori de la producători îndepărtaţi ca Africa de Sud şi Columbia. Preţul cărbunelui s-a triplat în Polonia.

Din perspectiva companiilor miniere poloneze, criza relevă un eşec pe termen lung de a promova şi investi în sector.

La sfârşitul lunii iulie, prima încărcătură de cărbune sud-african a ajuns în portul polonez Swinoujscie. Însă porturile ţării sunt în acelaşi timp aglomerate cu echipamente militare destinate Ucrainei, iar distribuitorii de cărbune se plâng de probleme logistice şi costuri pe care nu le aveau când cărbunele venea din Rusia.

Având în vedere toate aceste provocări, unii experţi pun sub semnul îndoielii asigurările oferite de premierul polonez Mateusz Morawiecki că polonezii nu au de ce să se teamă în această iarnă.

„Situaţia gospodăriilor poloneze în timpul iernii va depinde foarte mult de vreme, ceea ce este îngrijorător“, arată Ilona Jedrasik de la biroul polonez al ClientEarth, o organizaţie non-guvernamentală de mediu.

Există chiar predicţii că din cauza scumpirii accelerate a cărbunelui, polonezii vor ajunge să ardă brichete de foc sau chiar deşeuri pentru a se încălzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO