Business Internaţional

Polonia propune un euro grecesc pentru a scoate Grecia din criză

Polonia propune un euro grecesc pentru a scoate Grecia din criză

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale poloneze, a fost ministru de finanţe şi directorul departamentului pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional

30.03.2012, 00:04 561

Într-o soluţie inedită pentru rezol­varea crizei greceşti, Polonia, prin şeful băncii centrale Marek Belka, pro­pune ca statul elen să adopte un sistem monetar dual bazat pe euro. Astfel, grecii ar urma să-şi păstreze economiile în moneda euro normală, însă salariile le-ar primi într-un euro grecesc depreciat, scrie Wall Street Journal, care citează un interviu acordat de Belka pentru Financial Times Deutschland.

Soluţia contrastează cu cele propuse până acum, tot mai mulţi analişti insistând că Greciei i-ar fi mai bine în afara zonei euro, pe când liderii marilor economii europene se încăpăţânează să păstreze statul elen în uniunea monetară.

"Nu sunt adeptul ideei ca Grecia să fie exclusă forţat din zona euro. Însă ne putem gândi, pentru binele ei, la un instrument de plată care să fie utilizat în interiorul statului, în special de sectorul public", a afirmat Bel­ka. Polonia este sin­gurul stat din Uniunea Euro­peană care a reuşit să evite recesiunea în timpul marii crize economice mondiale.

Un euro propriu depre­ciat ar face ca produsele şi serviciile greceşti să fie mai competitive, a menţionat oficialul polo­nez, adăugând că sistemul dual nu ar trebui să fie unul permanent.

Belka consideră că Polonia nu va intra în zona euro înainte ca situaţia din uniunea monetară să revină la normal şi vede, ca şi Germania - marele vecin al Poloniei, în uniunea fiscală o soluţie la criza datoriilor. Dovadă a legăturilor strânse dintre Varşovia şi Berlin este faptul că prima vizită efectuată în străinătate de noul preşedinte german Joachim Gauck a fost în Polonia.

Chinurile Greciei nu s-au încheiat odată cu primirea celui de-al treilea bailout interna­ţional şi o rundă reuşită de restructurare a da­toriilor.

Hemoragia retragerilor banilor puşi de greci la păstrare în bănci a continuat într-un ritm alarmant în februarie, când depozitele au scăzut cu 2,7%, com­parativ cu luna anterioară, la 170,1 miliarde euro.

În ritm anualizat, depozitele s-au diminuat cu 18%, cu mult mai mult decât în alte state europene asistate financiar. Astfel, în Spania, economiile depuse la bănci au coborât cu 4,5%, în Irlanda cu 3,3%, iar în Portugalia cu 3,1%.

Şeful diviziei de ratinguri suverane a agenţiei de evaluare financiară Stan­dard&Poor's, Moritz Kraemer, apre­ciază că Grecia va avea din nou nevoie de restructurarea datoriilor, care ar putea implica statele creditoare.

Atena a rulat recent un program prin care şi-a redus, teoretic, aproape la jumătate datoria deţinută de creditorii privaţi. "Ar putea fi, mai încolo pe drum - şi nu pot să spun când - o altă restruc­turare a datoriei scadente. Atunci s-ar putea ca şi creditorii oficiali să intre în barcă", a spus Kraemer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO