Business Internaţional

Polonia scoate la vânzare încă 300 de companii în următorii doi ani

Polonia scoate la vânzare încă 300 de companii în următorii doi ani

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

20.12.2011, 00:02 270

Ministrul trezoreriei poloneze Mikolaj Budzanowski a declarat că 300 de companii vor fi incluse în planul guvernului de privatizare în perioada 2012-2013, care va fi gata la începutul anului viitor.

Ministrul a declarat că printre companiile deţinute de stat care vor fi listate în 2012 la Bursa din Varşovia se numără compania de electricitate ZE PAK, grupul de centrale electrice Patnow -Adamow - Konin şi compania imobiliară Polski Holding Nieruchomosci. Budzanowski a declarat că ministerul ia în considerare şi alte opţiuni, dar nu a dezvăluit mai multe detalii, scrie Warsaw Business Journal.

Polonia vrea să continue procesul de privatizare şi în cazul băncii PKO BP şi al societăţii de asigurări PZU, dar recunoaşte că vânzările depind de situaţia de pe pieţele bursiere mondiale. În 2012, trezoreria vrea să ia o decizie şi în ceea ce priveşte modul de priva­tizare a companiilor din sectoul chimic: ZA Tarnow, Ciech şi Pulawy. De ase­menea, guvernul polonez vrea să finalizeze privati­zarea companiei aeriene LOT şi să reia procesul de privatizare a companiei de energie Enea.

Polonia intenţionează să obţină anul viitor din vânzarea activelor statului 10 miliarde de zloţi (2,2 miliarde de euro), în pofida situaţiilor de pe pieţele globale, a declarat ministerul care se ocupă de procesul de privatizare, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Guvernul de centru dreapta condus de premierul Donald Tusk a redus estimările de creştere economică în cel mai recent proiect de buget din cauza îngrijorărilor că economia ţării va fi afectată de încetinirea creşterii economice din zona euro, inclusiv a economiei celui mai important partener comercial, Germania.

Deteriorarea condiţiilor economice a determinat Polonia să amâne vânzarea unui pachet suplimentar de acţiuni ale creditorului PKO BP pentru anul viitor.

"În prezent estimăm că veniturile obţinute din privatizare vor fi de 10 miliarde de zloţi, acelaşi volum pe care l-am plănuit anterior", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului trezoreriei, Maciej Wewior.

El a adăugat că guvernul încă mai aşteaptă dividende în valoare de 4 miliarde de zloţi (900 mil. euro) de la companiile de stat, deşi această cifră depinde într-o mare măsură de contextul economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO