Business Internaţional

Polonia vinde active pe banda rulanta pentru a face rost de bani

25.01.2010, 23:07 38

Polonia a vandut prin intermediul Bursei de la Varsovia oparticipatie de 10,8% in cadrul companiei petroliere Grupa Lotos,pentru suma de 406 mil. zloti (99,5 mil. euro), la un pret triplufata de cel inregistrat in urma cu un an, scrie The Wall StreetJournal. Tranzactia vine la doua saptamani dupa ce guvernul poloneza incheiat o alta privatizare de succes, prin care a vandut 10% dinactiunile producatorului de cupru KGHM Polska Miedz pentru peste 2mld. zloti (500 mil. euro), la un pret situat la maximul ultimelor19 luni.

Debutul in forta pe piata de capital consolideaza succesullistarii la bursa a altor companii de stat, grupul energetic PGE siproducatorul de carbuni Bogdanka, care au atras atentiainvestitorilor polonezi, dar si a celor straini.

Ministrul polonez de finante, Aleksander Grad, nu a dezamagitincrederea premierului Donald Tusk, in ciuda faptului ca incercareade a privatiza santierele navale Gdynia si Szczecin s-a soldat cuun esec vara trecuta, dupa ce investitorul ales, StichtingParticulier Fonds Greenrights din Qatar, nu a varsat fondurilenecesare incheierii tranzactiei la termenul prevazut incontract.

Avand in vedere acest fiasco, Grad a avut de infruntat presiunisuplimentare. In cele din urma, a pus la punct un plan ambitios deprivatizare a companiilor de stat in valoare de 37 mld. zloti (9mld. euro), menit sa echilibreze deficitul bugetar al tarii.

Recentele vanzari de actiuni contrasteaza puternic cu inca douaprivatizari finalizate cu un esec, cel al Bursei de la Varsovia sial grupului energetic Enea. Ministerul de Finante se astepta caintre investitori sa se poarte o lupta crancena la licitatii, insain cele din urma, fiecare dintre cele doua companii a atras cate osingura oferta. Oficialii polonezi si-au dat seama ca bursa estecea mai eficienta modalitate prin care activele statului pot fiprivatizate si iau in considerare vanzarea unor participatii incadrul Enea si Grupa Lotos de 16%, respectiv 15%, tot prinintermediul pietei de capital de la Varsovia.

Ce a vandut Polonia pana acum

  • 10% din actiunile producatorului de cupru KGHM Polska Miedzpentru peste 500 mil. euro, la un pret situat la maximul ultimelor19 luni.
  • 10,8% din titlurile companiei petroliere Grupa Lotos, pentrusuma de 99,5 mil. euro, la un pret triplu fata de cel inregistratin urma cu un an.

Ce vor mai privatiza

  • 16% din pachetul de actiuni ale grupului energetic Enea.
  • 15% din titlurile Grupa Lotos.
  • compania aeriana nationala LOT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO