Business Internaţional

Portretul lui Leonardo da Vinci ascuns de Hitler pentru că se credea că oferă puteri magice

Portretul lui Leonardo da Vinci ascuns de Hitler pentru...

Autor: Oana Stupinean

31.10.2014, 14:14 1395

Unul dintre cele mai valoroase portrete realizate de Leonardo da Vinci va fi expus în oraşul Torino din Italia. Se cunosc puţine detalii despre pictura fragilă care datează de 500 de ani, însă se crede că ar avea puteri miraculoase, scrie BBC.

În Torino există un mit potrivit căruia autoportretul lui Leonardo da Vinci oferă putere celor care îl privesc.

Opera a fost mutată în secret la Roma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru că la vremea aceea se credea că dacă ajunge în mâinile lui Hitler i-ar da şi mai multă putere, notează BBC.

Indiferent care ar fi fost motivul, autoportretul lui da Vinci a fost singura operă care a fost mutată din Torino la acea vreme. 

“Pictura a fost transportată în secret la Roma pentru a-i împiedica pe nazişti să o fure”, spune directorul Bibliotecii Regale din Torino, Giovanni Saccani.

În vremea aceea, conservarea operei nu s-a luat în calcul sau “ nu existau suficiente cunoştinţe şi tehnici”, mai spune Saccani.

Autopotretul lui Leonardo da Vinci se află la Biblioteca Regală din Torino într-o încăpere unde iluminatul este realizat prin fibră optică, deoarece pentru conservarea operei nu se permite lumina naturală, iar temperatura camerei  trebuie să fie de 20 de grade Celsius. Caseta în care este depozitat portretul este realizată dintr-o sticlă foarte rezistentă, “anti-orice”, spune Sccani. Spaţiul este împânzit de camere de securitate şi alarme.

Pictura poate fi mutată din Biblioteca Regală doar cu acord guvernamental. În 2011, opera a fost transportată la patrimoniul UNESCO, Reggia di Venaria Reale, pentru a marca 150 de ani de la unificarea Italiei.

“Autoportretul este transportat într-o cutie climatizată pentru a menţine aceeaşi temperatură”, mai spune Saccani. În timpul transportului autoportretul este escortat şi monitorizat constant

În următoarele săptămâni, 50 de persoane vor putea admira pictura la Biblioteca Regală între orele 09:00 şi 18:00. Temperatura din încăpere va fi mai scăzută pentru a compensa căldura emanată de vizitatori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO