Business Internaţional

Premieră în Ungaria, în aproape jumătate de secol: preţurile de consum au scăzut în luna aprilie

Premieră în Ungaria, în aproape jumătate de secol:...

Autor: Anca Dumitrescu

13.05.2014, 20:21 239

Preţurile de consum au scăzut în aprilie cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de a biroul de statistică de la Budapesta, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere de 0,1%. În luna martie, preţurile au avansat cu 0,1%.

Banca centrală a redus în aprilie dobânda cheie pentru 21-a oară consecutiv, la un minim de 2,5%, de la 2,6%. Instituţia are o ţintă de inflaţie de 3% şi a menţinut politica monetară relaxată, după ce autorităţile statului au impus companiilor de utilităţi reducerea preţurilor.

"Datele referitoare la inflaţie au fost oarecum surprinzătoare, iar acest fapt ar putea determina banca centrală să continue reducerea dobânzilor", a declarat Gyula Pleschinger, membru fără rol executiv în comitetul de politică monetară, care a votat împotriva reducerii dobânzii în februarie şi martie, din cauza riscurilor asupra evoluţiei monedei ungare.

Forintul s-a apreciat marţi cu 0,1%, la 303,37 unităţi pentru euro, limitând deprecierea înregistrată în acest an la 2%.

Până la sfârşitul acestui an, banca centrală a Ungariei ar putea reduce dobânda cheie la 2,2% într-un scenariu de bază şi la 2% dacă piaţa va permite, consideră Nora Szentivanyi, analist la JPMorgan Chase în Londra.

În aprilie, costul energiei furnizată populaţiei a fost cu 10,3% sub nivelul perioadei similare a anului trecut şi cu 0,3% mai mic faţă de luna martie.

Reducerea preţului gazelor nu este reflectată de datele lunii aprilie, urmând să se regăsească în cele aferente lunii mai, a declarat statisticianul Borbala Minary.

La scăderea indicatorului a contribuit şi ieftinirea cu 0,5% a alimentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO