Business Internaţional

Premierul elen: Grecia va reveni la creştere economică în mai puţin de doi ani

Premierul elen: Grecia va reveni la creştere economică în mai puţin de doi ani

Foto: AFP

Autor: Mediafax

19.03.2012, 17:07 338

Grecia va reveni la creştere economică în mai puţin de doi ani şi este hotărâtă să evite o nouă restructurare a datoriilor şi ieşirea din zona euro, a declarat luni premierul elen Lucas Papademos, transmite AFP.

"Sunt convins că am parcurs mai mult de jumătate din drumul către redresare economică, chiar dacă procesul de consolidare bugetară va dura o perioadă mai îndelungată. Creşterea economică pozitivă va fi atinsă în mai puţin de doi ani", a arătat Papademos.

În opinia sa, marea majoritate a grecilor sunt gata de orice pentru a rămâne în zona euro, în pofida manifestaţiilor aproape zilnice împotriva măsurilor de austeritate adoptate de autorităţile de la Atena, la presiunea FMI şi a Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, FMI a revizuit în scădere estimările privind economia elenă, care ar urma să iasă anul viitor din recesiune, dar cu o creştere nulă, după o contracţie de 4,8% aşteptată în 2012, al patrulea an de scădere abruptă a PIB.

Potrivit raportului publicat săptămâna trecută de troica creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, Grecia trebuie să facă noi eforturi de ajustare bugetară, în următorii doi ani, pentru a îndeplini obiectivele fixate în schimbul celui de-al doilea plan de ajutor, de 130 miliarde de euro.

Grecia a efectuat pe 12 martie un schimb de obligaţiuni cu creditorii privaţi, fără precedent, prin care datoriile au fost reduse cu circa 105 miliarde de euro. Prin acest program, datoria publică a Greciei ar trebui să scadă la 120,5% din PIB până în 2020, de la 160% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO