Business Internaţional

Premierul Greciei îşi anulează călătoria în SUA invocând nevoi mai presante în propria ţară. Intră Grecia în faliment?

Premierul Greciei îşi anulează călătoria în SUA invocând nevoi mai presante în propria ţară. Intră Grecia în faliment?

Autor: Adrian Voicu

18.09.2011, 09:13 1377

Premierul grec George Papandreou şi-a anulat o călătorie ce ar fi urmat să fie făcută în acest weekend în Statele Unite pentru a se ocupa de criza tot mai adâncă cu care se confruntă Grecia, informează Reuters.

Ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos a negat orice zvonuri legate de o iminentă intrare a Greciei în default ca motiv al anulării călătoriei premierului, spunând că asemenea discuţii sunt "ridicole".

"Comentariile şi analizele privind o iminentă intrare în default sau falimentul nu sunt doar iresponsabile dar şi ridicole", a spus Venizelos într-un comunicat.

"În fiecare weekend Grecia... este subiectul unor atacuri organizate de speculatori pe pieţele internaţionale".

Papandreou s-a aflat la Londra, fiind în drum spre mai multe întâlniri cu ONU şi FMI în momentul în care a decis să facă cale întoarsă după o discuţie cu ministrul de finanţe.

"Premierul a considerat că nu ar trebui să fie în altă parte. Vrea să se asigure că toate angajamentele Greciei (făcute partenerilor UE) sunt îndeplinite", a declarat pentru Ruters purtătorul de cuvânt al guvernului Ilias Mossialos.

Conform unei surse guvernamentale care a dorit să îşi păstreze anonimatul Atena se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea partenerilor europeni în vederea luării de măsuri adiţionale pentru a continua să primească bani din fondul de salvare de 110 miliarde de euro.

"Este o problemă de încredere. Partenerii noştri vor paşi concreţi şi angajamente, iar istoria noastră de până acum nu inspiră încredere", a spus oficialul.

Săptămâna care urmează va fi una în care Grecia ca trebui să reia negocierile cu inspectorii UE şi FMI care vor analiza evoluţia fiscală a ţării înainte de a elibera încă o tranşă de 8 miliarde de euro în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO