Business Internaţional

Premierul israelian:UE nu va prospera, ci "va dispărea" dacă nu intensifică relaţiile cu Israelul

Premierul israelian:UE nu va prospera, ci "va dispărea"...

Autor: Mihai Draghici

19.07.2017, 16:24 500

Benjamin Netanyahu s-a întâlnit miercuri, la Budapesta, cu liderii din Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia. Premierul Israelului a denunţat atitudinea Uniunii Europene, care critică frecvent activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania şi politicile generale israeliene faţă de palestinieni.

"Europa îşi periclitează dezvoltarea prin periclitarea relaţiilor cu Israelul, prin încercarea nebunească de a crea condiţii" de pace între Israel şi palestinieni. "Israelul este chiar acolo, iar Europa se deconectează singură de acest centru masiv de inovaţie", le-a spus Benjamin Netanyahu, în discuţii private, liderilor Grupului Vişegrad. Însă afirmaţiile au fost interceptate de un microfon care era deschis, iar jurnaliştii le-au auzit.

"Europa trebuie să decidă dacă vrea să prospere sau dacă se va ofili şi va dispărea. Văd că sunteţi şocaţi că nu sunt corect din punct de vedere politic... Noi suntem parte a culturii europene. Limita Europei este în Israel. La est de Israel nu mai este Europa... Vă sugerez să ne ajutaţi pe noi şi Europa prin accelerarea acordurilor cu noi şi prin trimiterea unui mesaj colegilor voştri din Europa", a spus Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.

"Trebuie să spun că avem o situaţie bizară. Uniunea Europeană este singura organizaţie de ţări din lume care pune condiţii în relaţiile cu Israelul (...) Tocmai am fost în China. Preşedintele Chinei mi-a spus: «Sunteţi un gigant în domeniul inovaţiei». Avem relaţii speciale cu China şi lor nu le pasă de politică", a continuat Netanyahu, evocând relaţii bune şi cu India şi Statele Unite.

Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au pledat, miercuri, pentru îmbunătăţirea relaţiilor Uniunii Europene cu Israelul, în special în domeniul tehnologiei şi securităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO